aktuelno

Mislite da je krompir najbolje peći u maslinovom ulju? Šef objašnjava zašto nije tako i koja masnoća je najbolja za najslasniji prilog

06.03.2023

13:59

0

Autor: Z.A.S.

Rejmond blank je ponosni vlasnik dve Mišlenove zvezdice

Mislite da je krompir najbolje peći u maslinovom ulju? Šef objašnjava zašto nije tako i koja masnoća je najbolja za najslasniji prilog
Pečeni krompir - Copyright Freepik

Krompir je definitivno jedan od omiljenih priloga svih Srba, a mnogi ga obožavaju u svim oblicima i varijantama.

Pire krompir je idealno kremast, dok pečeni ili prženi krompir, u zavisnosti od toga šta više volite, može da bude hrskav ili mekan. Ukoliko ste ljubitelji kuvanog krompira, u tom slučaju unosite znatno manje kalorija, nego što je to slučaj sa pečenim ili prženim krompirom.

Mislite da je krompir najbolje peći u maslinovom ulju? Šef objašnjava zašto nije tako i koja masnoća je najbolja za najslasniji prilogFreepik
 

A kad smo kod prženja, s obzirom na to da je za to potrebno mnogo ulja, većina misli da radi dobru stvar ukoliko umesto suncokretovog iskoristi maslinovo ulje.

Ipak, izgleda da to baš i nije tako.

Rejmond Blank je poznati kulinarski šef, a otkrio je nekoliko trikova vezanih za pečenje krompira - od toga kako ih treba iseći, preko toga koliko dugo ih treba peći, ali i koju vrstu masnoće je najbolje koristiti.

Ovaj kuvar ponosni je vlasnik dve Mišlenove zvezdice, a ističe da, nakon guljenja, krompir treba iseći na četvrtine, koje će biti debele oko četiri centimetra. Na taj način se postiže hrskava korica, a mekana unutrašnjost.

Sledeći važan korak jeste odabir masnoće. Blank tvrdi da bi za pripremu krompira najbolje bilo da koristimo guščiju mast, jer ona ima intenzivan ukus.

Mislite da je krompir najbolje peći u maslinovom ulju? Šef objašnjava zašto nije tako i koja masnoća je najbolja za najslasniji prilogFreepik
 

- Ako ste vegani, onda birajte suncokretovo ulje. Najgore koje možete da odaberete jeste maslinovo - krompiru će dati gorak ukus - kaže Rejmond i savetuje da prvo kuvate krompir pet minuta, a zatim da ga namastite i stavite u rernu na 200 stepeni, 30 do 40 minuta.

Kada su u pitanju začini, Rejmondov savet je da koristimo samo so i biber.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike