
Recept dana: Posne suve paprike punjene pirinčem i orasima jedno je od najukusnijih jela starinske srpske kujne
Malo se duže priprema, ali svaki minut kraj šporeta se isplati

Sigurno jedno od najukusnijih posnih jela jesu posne suve punjene paprike - jelo koje se topi u ustima.
A da bi se to dogodilo, neophodno je malo više vremena da se pripremi jer je za ovo tradicionalno jelo važno da se sastojci fino sjedine, a suve paprike dobro ukuvaju.
Nezaobilazan su deo menija u vreme posta, mogu se služiti i tople i hladne, i kao prilog, i kao predjelo, i kao glavno jelo.
Najbitnije je naći dobre i fino osušene paprike - i gozba može da počne.

Vreme pripreme:
- oko 150 minuta
Sastojci:
- 10 suvih paprika
- 1 praziluk
- 2 šargarepe
- malo celera i paškanata
- 8 kašika pirinča
- 6 kašika ulja
- 4 kašike mlevenih oraha
- 2 kom krompira
- 3 čena belog luka
- suvi biljni začin
- aleva paprika
- biber
- peršun
- lovorov list
- 5 kašika mlevenog paradajza ili paradajz pirea

Priprema:
1. Paprike operite mlakom vodom, potopite ih u toplu vodu i ostavite da stoje dva sata.
2. Stavite ulje u šerpu, pa dodajte sitno seckani praziluk, šargarepu, celer i paškanat narendane sitno. Dodajte pirinač i lagano mešajući sve zajedno pržite. Potom dodajte jedan krupno narendan krompir. Nalijte oko 0,5 l vode i kuvajte dok pirinač bude više od pola skuvan - oko 20 minuta.
3. Dodajte začine i pred kraj sitno iseckan beli luk i mlevene orahe. Ako je prinač integralni, duže se kuva.
4. Fil ostavite da se malo prohladi. Preostali krompir isecite na kolutove, njime ćete zatvarati paprike, a za to možete koristiti i paradajiz.
5. Tepsiju nauljite, paprike punite filom i zatvarajte kropirom ili paradajizom. U posudu u kojoj se spremali fil dodajte pet kašika mlevenog paradajza i oko deceilitar vode, pa time prelijte složene paprike u tepsiji. Trebalo bi da tečnost bude do pola tepsije. Takođe, ukoliko vam je preteklo krompira, dodajte i njega oko paprika.
6. Tepsiju prekriijte folijom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Posle pola sata skinuti foliju, smanjiti na 160 stepeni i nastaviti peći paprike - još oko 40 minuta, da sva tečnost ispari oko paprika.
Vodite računa da vam paprike ne izgore oozgo, zato ako vam je jača rerna, vratite foliju, ali je sa strana otvorite, da izlazi para.
7 .Služiti tople ili hladne, kao glavno jelo, prilog ili kao predjelo.

Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari