
Recept dana: Leskovačka sprža ili kavurma se već 150 godina prenosi s kolena na koleno i ponos je juga Srbije
Potrebna su vam samo dva sastojka i puno vremena

Leskovačka sprža ili leskovačka kavurma je tradicionalni specijalitet iz južne Srbije, prvenstveno Leskovca i okoline, baš kao i čuvena leskovačka mućkalica, prvo srpsko jelo koje je završilo u svemiru.
Priprema se isključivo od svinjskog mesa.
Poreklo sprže se može pratiti i nekoliko vekova unazad, a blisko je povezano sa topljenjem svinjske masti, koja je u prošlosti predstavljala bitan deo u ishrani lokalnog stanovništva, koje nije moglo tek tako doći do biljnih ulja pa je domaćinstvo zavisilo od sopstvene radinosti.
Prema dostupnim podacima, tehnološki postupak za proizvodnju sprže u leskovačkom kraju postoji preko 150 godina.
Leskovačka sprža je juna 2018. godine, postala proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.
Poznata i pod imenom leskovačka kavurma, sprža je ponos kuhinje južnog dela Srbije.
Iako se pravi bar deset sati, vredi utrošenog vremena.
Vreme pripreme:
- oko 10 sati
Sastojci:
- 5 kg sveže slanine s dosta mesa
- so
Priprema
1. Slaninu isecite na kaiševe da imaja 2-3 cm slanine i 3-4 cm mesa. Skinite meso i slaninu s kože, pa ih isecite na kocke veličine 5-6 cm. Stavite ih u veliki lonac od 10 litara.
2. Kuvajte uz povremeno mešanje. Kad provri, dodajte pola litra vode i nastavite s kuvanjem bar još tri sata, uz stalno mešanje. Znaćete da je sprža gotova kad postane hrskava zlatnobraon boje. Prebacite spržu u vreću za ceđenje i cedite. Tako isceđenu vreću dodatno iscedite gnječilicom za krompir. Kuvajte još 15 minuta da dobije finu boju i hrskav ukus. Posolite po ukusu.

Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari