
Recept dana: Uvijena pica vekna je mirisni alarm za nedeljno jutro koji se ne odlaže
Miriše veknica iz kujnice, a

U mnogim kućama širom Srbije dani vikenda su rezervisani za peciva.
Bitno da ukućne miluju miomirisi pčenog testa od sabajle.
A sada je red došao na punjenu veknu jer je idealna za vikend.
Deluje komplikovano, ali nije uopšte.
Vreme pripreme:
- oko 90 minuta
Sastojci:
- 500 g brašna tip 400 meko
- 1 kesica suvog kvasca
- 150 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 60 g maslaca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Za nadev:
- kečap
- pečenica
- kačkavalj
- origano
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
Mleko zagrejte da bude mlako, pa dodajte šećer i kvasac i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
1. U vanglicu dodajte brašno, so, jogurt, omekšali maslac i kvasac i zamesite testo. Biće malo tvrđe, pa treba malo jače da se mesi. Ostavite ga na toplom, prekriveno, sat vremena da nadođe.
2. Testo razvucite u pravougaonik. Na pola testa stavite kečap, origano, kačkavalj, pečenicu (tim redom), a drugu polovinu zasecite na trake oko 1,5 cm. Svaku traku treba da uvijete u spiralu. Sve zajedno uvite u rolat počevši od dela sa nadevom.
3. Veknu prebacite u pleh s pek-papirom tako da uvijene trake budu okrenute nagore. Premažite umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Bon appetit
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari