aktuelno

Hamburger protiv hot-doga: Šta je zdravije ukoliko baš želite da se počastite?

21.07.2023

14:16

0

Autor: K. O.

Roštiljanje je divna ideja, ali vam organizam baš i neće biti zahvalan

Hamburger protiv hot-doga: Šta je zdravije ukoliko baš želite da se počastite?
Copyright Profimedia/Pixabay

Leto je u punom jeku, pa je logično da roštilj napolju zvuči kao sjajna ideja i da vam je samo važno koje ćete začine dodati vašem hot-dogu ili hamburgeru.

Možda biste ipak želeli i da čujete o ne baš primamljivim zdravstvenim statistikama ovih osnovnih namirnica za roštilj, pa čak i ako samo razmišljate o zdravijoj ishrani u budućnosti.

„I hamburgeri i viršle su hiperkalorična hrana sa većim sadržajem zasićenih masti u odnosu na drugu hranu ili izvore mesa“, kaže Ben Šuf, licencirani nutricionista i direktor za naturopatiju i ishranu u BIAN Chicago.

„Leto je vreme kada ljudi pale roštilj i uživaju u ukusnim hot-dogovima i hamburgerima, ali je važno zapamtiti da ova hrana možda nije uvek najzdravija opcija“, dodaje Melisa Vaserman Bejker, registrovani dijetetičar iz Njujorka i osnivač Food Kueries.

Pred vama je analiza nutritivnog sadržaja hamburgera i hot-dogova, plus konačna presuda o tome šta bi moglo biti bolje za vas, prema zdravstvenim stručnjacima.

Očigledno nisu svi hamburgeri jednaki.

Hamburger protiv hot-doga: Šta je zdravije ukoliko baš želite da se počastite?Pixabay
 

Kao što Vasserman Baker deli, hamburgeri mogu da variraju u sadržaju ishrane, u zavisnosti od sastojaka.

Zato registrovani dijetetičar kaže da tražite nemasnu mlevenu govedinu ili ćuretinu sa nižim procentom masti koja „može da smanji sadržaj zasićenih masti i potencijalnu inflamatornu prirodu hamburgera“.

Šuf dodaje da pljeskavice za hamburgere koje se kupuju u prodavnici često sadrže dodat natrijum, konzervanse i druge aditive za poboljšanje ukusa i produženje roka trajanja.

„Izbegavajte termine kao što su 'prethodno začinjeno' ili 'napunjeno' jer oni mogu ukazivati na veći nivo masti i natrijuma", kaže Vaserman Bejker, dodajući da bi trebalo da se odlučite za lepinje od celog zrna i da ih napunite povrćem za dodatne hranljive materije.

Hot-dogovi, kaže Vaserman Bejker, često imaju visok sadržaj natrijuma i zasićenih masti, što može negativno uticati na vaše zdravlje.

„Kada kupujete viršle, birajte one sa oznakom 'neosušene' ili 'bez nitrata' da biste sveli na minimum izloženost potencijalno štetnim aditivima", kaže ona.

Šuf komentariše da kupovina viršle sa nižim nivoom natrijuma takođe može biti zdraviji izbor.

Hamburger protiv hot-doga: Šta je zdravije ukoliko baš želite da se počastite?Pixabay
 

Hamburger protiv hot-doga: Šta je zdravije?

Bejker kaže da se u okršaju hamburgera i hot-dogova može uživati ali u umerenim količinama.

Međutim, kada je u pitanju ukupni nutritivni profil, ona kaže da „hamburgeri napravljeni od nemasnog mesa i puni povrća imaju tendenciju da ponude bolju ravnotežu proteina, zdravih masti i esencijalnih hranljivih materija.

„Hamburgeri, koji se obično prave od mlevene govedine, mogu da obezbede značajnu količinu proteina, gvožđa i drugih esencijalnih hranljivih materija“, kaže Šuf. „Međutim, često imaju više zasićenih masti i kalorija.

Pljeskavice imaju više proteina, gvožđa i drugih esencijalnih hranljivih materija, ali takođe imaju više zasićenih masti i kalorija od hot-dogova.

U međuvremenu, kaže Šuf, viršle su generalno niže u kalorijama i mastima, ali mogu da sadrže više natrijuma i prerađenih sastojaka.

Ultra obrađena hrana koja sadrži visok natrijum, poput viršle, narezaka i slanine povezana je sa većim rizikom od visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti i moždanog udara, prema Školi za javno zdravlje Univerziteta Harvard.

Hamburger protiv hot-doga: Šta je zdravije ukoliko baš želite da se počastite?Freepik
 

U direktnom poređenju, „možete mnogo lakše izabrati zdraviju opciju u hamburgerima u odnosu na viršle jednostavno zato što su viršle po prirodi značajno prerađen proizvod bez kvalitetnog mesa koji se dobija za ogromnu većinu proizvoda.

Hot-dogovi generalno imaju manje kalorija i masti, ali sadrže više natrijuma i prerađenih sastojaka.

Uz hamburgere, kaže, možete izabrati kvalitetno meso kao što je ranije pomenuto, začiniti po svom ukusu i pripremiti na odgovarajući način više nego viršle.

Koliko je nezdravo pržiti meso na roštilju?

Metoda kuvanja hot dogova ili hamburgera (ili bilo koje vrste mesa u tom slučaju) ne podržava zdravlje.

„Važno je napomenuti da pečenje mesa na visokim temperaturama može dovesti do stvaranja potencijalno štetnih jedinjenja, kao što su heterociklični amini (HCA) i policiklični aromatični ugljovodonici (PAH)“, kaže Šuf. „Ova jedinjenja su povezana sa povećanim rizikom od određenih karcinoma, uključujući rak debelog creva, pankreasa i prostate.

„Sve u svemu, ovo su namirnice koje treba rezervisati za posebne prilike, a ne hrana koja se konzumira na redovnoj osnovi, posebno sa rizicima povezanim sa pečenjem mesa i pretvaranjem površinskih jedinjenja u opasnije hemikalije“, dodaje on.

Hamburger protiv hot-doga: Šta je zdravije ukoliko baš želite da se počastite?Pixabay/ Hai Nguyen Tien
 

Vaserman Bejker kaže da je uživanje u hamburgerima ili hot dogovima s vremena na vreme kao deo sveukupne uravnotežene ishrane i povremenog letnjeg uživanja sasvim u redu.

„Ključ je fokusirati se na veličinu porcija, mršaviji izbor proteina, lepinje od celog zrna i dosta svežih preliva kako bi se povećala nutritivna vrednost“, kaže ona, a prenosi Njujork Post.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike