aktuelno

Recept dana: Pečena krilca u ljutom sosu, kućna verzija čuvenih bufalo krilaca - jedu se bez pribora, a umaču u sos od plavog sira

20.07.2023

07:51

0

Autor: K. O.

Za njih vam nisu potrebni nož i viljuška

Recept dana: Pečena krilca u ljutom sosu, kućna verzija čuvenih bufalo krilaca - jedu se bez pribora, a umaču u sos od plavog sira
Copyright Profimedia

Amerikancima su omiljeno jelo, a poslednjih godina pečena krilca obožavaju i ljudi u Srbiji. U SAD su najpoznatija Buffalo krilca (bufalo krilca). 

Pripremaju se tako što se prže u ulju ili peku u rerni pošto prethodno odstoje u ljutoj marinadi od kajenskog bibera, sirćeta i topljenog maslaca.

Jedna od teorija je i ta da ih je izmislila Tereza Belisimo 1964. u jednom baru u Bufalu, u državi Njujork. Tamo se tradicionalno služe vruća krilca, sa štapićima celera i šargarepe, i umaču se u sos od plavog sira.

Ono što znamo je da će se najmlađi sigurno obradovati ovom zabavnom i ukusnom obroku, a nemojte ih terati da ih jedu priborom. Dozvoljeno je da se umaču.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  •     1 kg pilećih krilaca

Marinada:

  •     50 g maslaca
  •     1 kašičica tucane ljute paprike
  •     1/2 kašičice soli
  •     1/2 kašičice kajenskog bibera
  •     1 kašika vuster sosa
  •     1/2 kašike vinskog sirćeta
  •     1/2 kašičice belog luka u prahu

Za prilog

  •     2 šargarepe
  •     2 štapića celera
  •     1 veza svežeg peršunovog lista

Za umak od plavog sira

  •     2 kašike majoneza
  •     2 kašike milerama
  •     100 g sira sa plavom plesni
  •      čen belog luka
  •      1/2 kašičice vinskog sirćeta

Priprema:

Najpre napravite sos od plavog sira. U manjoj činiji viljuškom izdrobite plavi sir. Dodajte ostale sastojke. Sve dobro promešajte, stavite u frižider i prekrijte PVC folijom, te ostavite da se hladi.

Recept dana: Pečena krilca u ljutom sosu, kućna verzija čuvenih bufalo krilaca - jedu se bez pribora, a umaču u sos od plavog siraUnsplash
 

Potom rastopite maslac na tihoj vatri, pa u njega dodajte sve začine, sirće i vuster sos, promešajte i sklonite sa ringle. U kesi za mariniranje (kesa sa zip zatvaračem) pomešajte krilca sa začinjenim maslacem. Sve dobro promešajte kako bi se krilca ravnomerno obložila marinadom. Ostavite ih u frižideru najmanje 60 minuta da se mariniraju.

Posle sat vremena izvadite ih i poređajte u pleh za pečenje. Na pećnici uključite gornji grejač na 220 stepeni. Posudu za pečenje stavite 10–15 cm od grejača. Krilca pecite 15 minuta sa jedne strane, okrenite ih viljuškom, a zatim ih pecite još 15 minuta sa druge strane.

Kada su gotova, uz njih servirajte umak, štapiće šargarepe uvaljane u peršun i štapiće celera.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike