
Isprobali smo trik kojim se u samo jednom potezu svuče cela koža s pečenog patlidžana - i radi! (VIDEO)
Kad vidite kako se lako ljušti, nećete više samo proći pored njega na pijaci, već ćete ga spremiti istog dana

Plavi patlidžan ima različite koristi za zdravlje. Poboljšava proces varenja, podržava proces mršavljenja, pomaže u prevenciji raka i anemije, jača kosti, podstiče funkciju mozga, pozitivno utiče na srce i može biti koristan za osobe sa dijabetesom.
U pogledu vitamina, posebno su značajni vitamini B, uključujući B1, B3, B6 i folati. Međutim, ono što čini patlidžan izuzetno korisnim nije samo sadržaj vitamina i minerala, već i fitonutrijenti koje poseduje. Ovi fitonutrijenti imaju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.
Unsplash
Gorka jedinjenja u patlidžanu mogu poboljšati varenje i ublažiti grčeve u želucu i crevima, čineći ga pogodnim za osobe koje imaju gastrointestinalne probleme. S obzirom na nisku kaloričnu vrednost, patlidžan je takođe preporučljiv za gojazne osobe i dijabetičare.
Od patlidžana mogu da se naprave različita jela - punjeni, pečeni, pohovani, razne salate, baba ganuš malidžano...

U donjem videu objašnjeno je kako bukvalno u samo jednom potezu možete da skinete kožu s pečenog patlidžana. Sve što treba jeste da viljuškom izbušite svoje sirove patlidžane, poređate ih na pleh obložen aluminijumskom folijom i ispečete u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Kad je ispečen, izvadite ga i uvijte u providnu foliju. Posle nekih 20 minuta odrežite vrh i samo iscedite unutrašnjost patlidžana koju dalje možete da koristite za pravljenje namaza i ostalih delicija.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari