
Hrskavi a meki kolačići: Osam najčešćih grešaka kod pravljenja prhkog testa i kako da ih ispravite
Prateći ove savete za pripremu kolačića od prhkog testa, možete poboljšati njihov ukus i teksturu

Priprema kolačića od prhkog testa može biti prava umetnost, ali pravimo nenamerne greške koje mogu uticati na krajnji rezultat. Evo nekoliko najčešćih grešaka i saveta kako da ih ispravite:
1. Previše mekano ili tvrdo testo
Greška: Ako je testo previše mekano, kolačići će se raširiti tokom pečenja. Ako je previše tvrdo, mogu postati suvi.
Ispravka: Pravilno merite sastojke. Glavna i osnovna formula za prhko testo glasi 1:2:3. U prevodu bi to značilo jedan deo šećera, dva dela maslaca (masnoće) i tri dela brašna.
2. Nedovoljno hlađenje testa
Greška: Ako pečete testo koje nije dovoljno ohlađeno, kolačići mogu izgubiti oblik i razliti se.
Ispravka: Ostavite testo u frižideru onoliko vreme koliko je recept naložio. Ako je recept zahtevao hlađenje, nemojte ga preskočiti.
Pexels
3. Previše ili premalo mešanja
Greška: Previše mešanja može uvesti previše vazduha u testo, dok premalo može rezultirati neravnomernim rasporedom sastojaka.
Ispravka: Mešajte samo dok se svi sastojci ne sjedine. Koristite laganu ruku kako biste izbegli prekomerno mešanje.
4. Previše praška za pecivo
Greška: Nepravilno merenje praška za pecivo može dovesti do promena u teksturi kolačića.
Ispravka: Ne preterujte s prakom za pecivo jer će ono da razbije strukturu deserta koji će se zato rasoadati.
Pexels
5. Zamena za kristal-šećer
Greška: Koristite kristal šećer
Ispravka: Zamenite ga istom količinom šećera u prahu - tekstura će biti bolja, test će lakše da se umesi u brašno i bolje će držati oblik.

6. Budno pratite rernu
Greška: Ako ne pratite tačnu temperaturu rerne, kolačići mogu biti ili nedovoljno pečeni ili prepečeni.
Ispravka: Nemojte peći kolačiće predugo, na 180 stepeni keksi su gotovi za 5 minuta prva tura, drugoj turi već treba kraće. To znači da znači nema odlazaka iz kuhinje.
7. Nepravilno ređanje na pleh
Greška: Ako su kolačići previše blizu jedan drugog, mogu se slepiti tokom pečenja.
Ispravka: Ostavite dovoljno prostora između kolačića kako bi imali prostora da narastu tokom pečenja.
Pexels
8. Nepravilno skladištite sastojke
Greška: Ako koristite sastojke poput putera ili jaja koji nisu postigli sobnu temperaturu jer ste ih nedavno izvadili iz frižidera, to može uticati na teksturu kolačića.
Ispravka: Pre nego što počnete s pripremom, pobrinite se da su svi sastojci sobne temperature.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari