
Recept dana: Tokom bombardovanja smo jeli samo ratni kolač s jabukama, a pravi ukusi nikad ne blede
Ovo je onaj od onih kolača čiji miris nas momentalno deportuje u prošlost, koja ma koliko bila teška, bila je i lepa i svakako puna sjajnih ukusa

U svakom kutku kuće, toplina popodneva bila je obeležena neodoljivim mirisom kolača s jabukama. Sveži plodovi jabuka postajali su ključni deo recepta, dok se aroma cimeta nežno spajala s njihovom slatkoćom.

Iako nije bilo mnogo para, jer vremena su bila teška a bombe padale čak i po civilima, vešte ruke domaćice stvarale su testo poput rituala, u kojem su se mirisi margarina (jer nije bilo para za puter), oraha i vanilinog šećera pretapali u harmoniju slatkih očekivanja. Kuhinja postajala je čarobno mesto gde su se sastojci pretvarali u sećanja.
Profimedia
Dok se kolač pekao, očekivanje je raslo, a miris postajao sve intenzivniji. Topao i sočan, kolač s jabukama donosio je radost poput zagrljaja, ispunjavajući prostoriju mirisom svežih jabuka i cimeta.
Trenutak izlaska kolača iz rerne postajao je poseban ritual deljenja zadovoljstva. Okupljanje oko stola postalo je vreme zajedništva, podsećajući nas na topla i bezbrižna detinjstva provedena u mirisu kolača s jabukama.
Vreme pripreme:
40 minuta priprema + 45 minuta pečenje
Sastojci:
Za fil:
- 2 kg očišćenih jabuka
- 1 šolja* šećera
- 2 kesice cimeta
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 kašika arome ruma
Za koricu:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja mlevenih oraha
- 1 šolja griza
- 1/2 šolje šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Za gornju koricu:
- 200 g putera (ili margarina)
- 3 kašike mlevenih oraha
*šolja je od 200 ml.
Priprema:
Nemojte da vas buni što su sastojci za koricu suvi, kada se ispeče, kolač će biti super sočan.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari