
Ne može prostije, a ukus fantazija: Pohovano meso zadržaće sočnost ako mu dodate ovu svakodnevnu namirnicu
Uz ovaj dodatak meso će nakon pohovanja biti meko, a ukus daleko bogatiji

U svetu kulinarskih trikova, kojih je internet prepun, izdvojili smo jedan koji je toliko jednostavan da je neverovatno da nam nikad dosad nije pao na pamet. Reč je, naime, o pohovanom mesu koje tokom termičke obrade zadržava svoju sočnost zahvaljujući jednoj namirnici.
Ovaj jednostavan, ali izuzetno efikasan trik za postizanje ukusnog pohovanog mesa može napraviti značajnu razliku u teksturi i ukusu vašeg omiljenog jela. Samo treba pre pohovanja meso da marinirate u mleku pola sata.
Prednosti mariniranja u mleku
1. Omekšavanje mesa
Mleko sadrži mlečnu kiselinu i enzime koji mogu pomoći u razgradnji kolagena i proteina u mesu. Ovaj proces omekšava vlakna, čineći meso nežnijim i sočnijim nakon termičke obrade.
2. Unapređeni ukus i aroma
Mariniranje mesa u mleku dodaje delikatan i blag ukus. Mleko takođe može neutralizovati neželjene mirise mesa, posebno ako je starije ili ima jači miris.
3. Da brašno fino obloži meso
Mleko pomaže u stvaranju lepljive površine na mesu, što omogućava da brašno bolje prianja. To će doprineti hrskavoj i zlatnoj kori prilikom pohovanja.
4. Brže pohovanje
Meso koje je marinirano u mleku često se brže pohuje. Mleko doprinosi bržem prodiranju toplote tokom pohovanja, omogućavajući da se meso brže skuva iznutra, dok spoljni sloj ostaje hrskav.
Dodatni saveti
- Koristite mleko s više masnoće jer ono dodatno doprinosi mekoći mesa.
- Potopite meso u mleko najmanje pola sata pre pohovanja da bi mlečni enzimi imali vremena da deluju na meso.
- Uz mleko možete dodati i začine da biste dodali dodatne slojeve ukusa - na polju mleka stavite po kašiku aleve paprike, soli, bibera, beči čul u prahu.
- Nakon mariniranja, meso pohujte prema standardnom postupku - umakanjem u jaje i prezle, a zatim pržite dok ne postane hrskavo i zlatno.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari