
Vurda: Starinski mlečni specijalitet sa Balkana sa jedinstvenim načinom pripreme
Prema tradiciji, postoji dve glavne vrste vurde - sveža (mlada) i stara

Vurda, autentični mlečni namaz sa Balkana, vekovima je omiljen među stanovnicima Lužnice, pirotskog kraja i bugarskih sela. Iako je poznata širom sveta, svaka regija ima svoj jedinstveni način pripreme, što čini ovaj namaz posebnim i ukusno raznolikim.
Prema tradiciji, postoji dve glavne vrste vurde: sveža (mlada) i stara. Dok se sveža vurda konzumira odmah nakon pripreme, stara vurda sazreva 3 do 4 nedelje, često uparena sa paprikama radi specifičnog kiselkastog ukusa. Mnogi ljubitelji ovog specijaliteta tvrde da je stara vurda apsolutni favorit.
Za one koji nisu upoznati s ovim delikatesom, možda će biti iznenađenje što vurda nije dostupna u većim marketima. Međutim, pravi ljubitelji znaju gde je potražiti - u lokalnim prodavnicama ili na seoskim domaćinstvima. Srećom, vurdu možete lako pripremiti i sami kod kuće, a odlično se slaže uz čuvenu banicu od sukanih kora.
Recept za pripremu vurde:
Potrebni sastojci:
- Domaće sveže mleko (kravlje, ovčije ili kozije)
- Kiselo mleko (ili potkvasa)
- Sirće ili limunov sok (opciono)
Način pripreme:
Ugrejte nekoliko litara mleka. Kada je toplo, dodajte čašicu kiselog mleka i promešajte.

Sledećeg dana, ukiseljeni sadržaj sipajte u gazu i ostavite da se cedi do sledećeg dana.
Sadržaj iz gaze prebacite u posudu i po želji dodajte so ili papriku.
Alternativno, možete pripremiti vurdu tako što ćete kuvati kiselo mleko na niskoj temperaturi. Kada se formiraju grudvice, skupite ih, stavite u gazu i ostavite da se cede.
Bez obzira na recept koji izaberete, vurda je ukusan mlečni namaz koji će oduševiti vaše nepce. Pomešajte je sa začinima, svežim peršunom ili rotkvicama i uživajte u autentičnom ukusu Balkana!
"Vurdijada 2023"
Gastro-turistička manifestacija posvećena vurdi "Vurdijada 2023" biće održana u subotu, 21. oktobra, u Babušnici, najavila je Turistička organizacija Srbije (TOS).
Na manifestaciji će se okupiti veliki broj proizvođača ovog mlečnog proizvoda koji se specifično priprema u Lužničkom kraju, kao i proizvođači ostalih proizvoda domaće radinosti.
"Vurdijada" ima takmičarski karakter, gde će se birati najbolja vurda i najukusnija jela iz nacionalne kuhinje.
Organizator ove manifestacije, koja se redovno održava od 2012. godine, jeste Turistička organizacija opštine Babušnica. Proizvod po kome je Babušnica i njena okolina postala poznata, vurda, zvanično je upisana u aprilu ove godine u registar Zavoda za intelektualnu svojinu. Time je dobila oznaku geografskog porekla i sada nosi zvaničan naziv - lužnička vurda.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari