
Recept dana: Pašta fažol, mediteranska čorbica s testeninom i pasuljem, em greje dušu, em telo krepi
Vrlina ovog seljačkog jela je što nije skupo, jednostavno se pravi, a ukus mu je izdašan

Pašta fažol u prevodu s italijanskog znači "testenina i pasulj" a zapravo je ukusom bogata zasitna čorbica od pasulja i testenine. Recept za ovo jelo datira još iz starog Rima a danas je rasprostranjeno u gastronomskoj tradiciji Mediterana - od Toskane, preko Lomabardije do Dalmacije.
Način pripreme je kroz vreme doživeo različite transformacije - tako umesto pančete možete da koristite mlevenu junetinu, paradajz-pasta se menja duplom količinom paradajz-pelata, a pasulj, da biste uštedeli vreme, možete da koristite i skuvan - iz konzerve. Dobra pašta fažol ne sme da bude ni previše čorbasta ni previše zgusnuta, a testenina se kuva s povrćem da bi njen skrob doprineo gustini. Pazite samo ad je ne prekuvate,
Vreme pripreme:
- 2 sata
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 200 g dimljene slanine (pančete)
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 manje šargarepa
- 250 g testenine (makarone, pužići, školjkice)
- 2 lista lovora
- maslinovo ulje
- 2 kašike paradajz paste
- 1/2 veze peršuna
- so, biber
Priprema:
1. Pasulj prelijte hladnom vodom i pustite da odstoji preko noći.
2. Procedite vodu, nalijte novu da pasulj ogrezne, pa prokuvajte nekoliko minuta.
3. Pasulj opet ocedite, sipajte novu vodu i stavite da se kuva.
4. Crni luk iseckajte, šargarepu izrendajte pa ih sa lovorom ubacite u pasulj.
5. Na malo ulja propžiti kockice pančete i sitno seckani beli luk. Ubacite u napola skuvan pasulj.
6. Pustite da vrije 10 minuta pa ubacite paradajz pastu, so, biber i sitno seckani peršun.
7. Kad je pasulj gotov, ubacite posebno skuvanu testeninu i kratko prokuvajte s pasuljem.
Jelo poslužite toplo, s kriškom hleba, a ako volite, dodajte i malo izrendanog sira.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari