
Recept dana: Manastirska jota, posno jelo od kupusa i pasulja s krompirom, pravi je zimski buster za imunitet
Hranljiva gusta čorba koja će vam pružiti toplinu i zadovoljstvo tokom hladnih dana

Originalna jota potiče iz severne italije i Istre, a naročito je popularna u Trstu. Osim osnovih sastojaka - kiselog kupusa, (ako ga nemate, postoji trik kako da ubrzate kiseljenje a da ne izgubi na ukusu), pasulja i krompira - stavlja se i suvo meso. Na osnovu etimologije, najverovatnije je ime nastalo u Furlaniji nakon čega se proširilo na istok i jug.
Naziv "jota" označava vrstu minestrona na drevnom furlanskom jeziku. Kao i jelo, reč je usvojena u kod nas, a srodna je slovenačkoj reči "juha", što znači supa.
Profimedia
Postoji više verzija jote: na primer, istarska jota se priprema bez krompira, furlanska jota koristi repu umesto kiselog kupusa, a naša manastirska jota se pravi bez mesa. Za ovo jelo važi pravilo da što duže stoji, boljeg je ukusa. Naravno, ako potraje.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
- 4 šake pasulja
- 500 g kiselog kupusa
- 5 krompira
- 1-2 lovorova lista
- koncentrat paradajza
- 2 velike kašike maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- malo brašna
- 1 šaka seckanog peršuna
- so, biber
- voda
Priprema:
1. Pasulj koji ste držali potopljen tokom noći procedite, sipajte novu vodu i kad provri, kuvajte u 15 minuta, pa tečnost bacite.
2. Na malo ulja prodinstajte kuvani pasulj, oprani i iseckani kiseli kupus, sitno seckani beli luk i začine. (Ukoliko ne postite, sad se dodaje seckano suvo meso ili slanina).
3. Ulijte vodu da povrće ogrezne te kuvajte poklopljeno na laganoj vatri 40 minuta.
4. Dodajte krompir oljušten isečen na kockice i kuvajte dok ne omekša. Dodajte preostale začine i brašno da se zgusne te kuvajte još 10 minuta.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari