
Otmena verzija majoneza: Naučite kako da pripremite holandez sos koji će obogatiti ukus vaših jela
Pored bešamela i paradajz sosa, on je jedan koji je obavezan za svaku domaćicu

Da li možete da zamislite picu bez paradajz sosa ili Karađorđevu bez tartar sosa?
Naravno da ne, jer često je sos taj koji daje veliku završnicu nekom jelu.
U prvu gastro-petorku francuskih sosova ulazi i holandez sos, koji uz bešamel, velute, španski sos i sos od paradajza predstavlja temelj modernog kulinarstva.
Ukoliko još niste imali prilike da se sretnete sa ovim sosom, da bismo vam ga približili zamislite holandez kao otmenu verziju majoneza.
A zašto otmenu, pa zato što njegovu izradu započinjete pročišćenim maslacem umesto uljem.
Kako se priprema holandez sos?
Za pripremu ovog sosa treba vam strpljenja jer morate paziti da se žumance ne prekuva i sastojci ne raziđu, ali lako ih možete ponovo spojiti dodavanjem pavlake za kuvanje i mešanjem dok smesa opet ne postane glatka.

Sastojci:
- 1 žumance
- 1 kašičica vode
- 1 kašičica limunovog soka
- 110 g putera
- prstohvat soli
Priprema:
Pomešajte žumance, vodu, limunov sok i so u posudi. Istopite maslac dok ne zapeni, zatim umutite smesu sa žumancima i postepeno dodajte vreo maslac.
Profimedia
Važno je da sve vreme mutite, otprilike nekih 30 sekundi kako biste dobili savršen sos.
Holandez sos možete koristiti i kao zamenu za majonez, a sjajan je za prelivanje špargli, brokolija, jaja, krompira, ali i piletine i drugog mesa po vašem izboru.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari