
Možete li zameniti paradajz pire - paradajz pastom? Evo razlike između ova dva sastojka
Imaju slično poreklo, ali namena i ukus im se razlikuju

Sveže ne znači uvek i najbolje. Naravno, svi bismo voleli da stalno kuvamo sa svežim paradajzom sa pijace, ali on nije dostupan tokom cele godine – a njegovo kuvanje ponekad može potrajati satima. Zato su konzervirani i pasirani paradajzi često praktičnija opcija: obično su ukusniji, povoljniji i brži za upotrebu.
Ali, postoji jedan problem – kako se snaći u moru izbora? Paradajz sos, seckani paradajz, pelat i pasirani paradajz su samo neki od njih, ne računajući one sa začinima ili dimljene. Da bismo pojasnili razliku, fokusiraćemo se na dva česta sastojka: paradajz pire i paradajz pasta. Obe varijante potiču od istog voća (da, paradajz je tehnički voće), ali imaju različit ukus i gustinu.
Šta je paradajz pire?
„Pire“ u suštini znači usitnjeno ili izmiksano. Paradajz pire je, dakle, blago termički obrađen, pa proceđen i usitnjen paradajz. Pre nego što se izgnječe, paradajzi se kratko prokuvaju i procedi im se kožica i semenke, što daje gustu, ali tečnu teksturu. Po potrebi se dodatno blendira radi ujednačene glatkoće. Krajnji rezultat je gusta, glatka tečnost bez dodatih začina ili aditiva.
Možete ga naći u većini prodavnica, najčešće u konzervama, ponekad i u staklenim teglama. Lako se može napraviti i kod kuće – jednostavno kuvajte svež paradajz i procedite ga.

Šta je paradajz pasta?
Paradajz pasta, koja se ne sme mešati sa paradajz sosom, je jako koncentrovan ekstrakt paradajza – prava paradajz aroma u tubi ili konzervi. Veoma je gusta, tamnocrvene boje i sadrži minimalno vode. Postoje čak i varijante sa oznakom „duplo koncentrovana“ sa još jačim ukusom.
Kao i kod pirea, sveži paradajzi se prvo kuvaju i proceđuju, ali kod paste se kuvaju još više – obično dva puta – prvo pre ceđenja, pa opet nakon, da bi sva tečnost isparila. Tako dobijamo najgušći i najkoncentrovaniji proizvod od paradajza.
Pastu koristimo da pojačamo ukus jela, ali možemo je i razblažiti vodom da podseća na sos. Dolazi u konzervama, teglama ili tubama – tube su najpraktičnije jer se mogu čuvati u frižideru nekoliko meseci nakon otvaranja.
Profimedia
Kako se koristi paradajz pire u kuvanju?
Ako vas zbunjuje veliki izbor na policama, niste jedini. Evo kada je pire korisna opcija i zašto bi trebalo da ga imate u ostavi.
Pošto se paradajz u pireu samo blago kuva, njegov ukus nije preterano intenzivan. Koristi se kada želite da paradajz bude deo ukusa, ali ne i dominantan. Na primer, u receptima za BBQ rebarca ili pečeni pasulj. Može se koristiti i za pravljenje sosova, kao što je bolonjeze, jer ima odgovarajuću tečnost i gustinu. Često se koristi u jelima inspirisanim italijanskom kuhinjom – kao osnova za marinara ili sos za picu, kao i za čorbe i paprikaše.
Profimedia
Kako se koristi paradajz pasta u kuvanju?
Paradajz pasta je mali, ali moćan sastojak – i obično je veoma pristupačna. Koristi se u raznim receptima: umacima, glazurama, testeninama i više. Nalazi se u kuhinjama širom sveta – od italijanske do indijske i meksičke.
Pošto je veoma gusta, često služi i kao zgušnjivač – korisna je kod pirinča, paprikaša i kuvanog mesa. Može se razblažiti vodom da postane sličnija sosu, pa se koristi i kao baza za sos za picu ili pastu.
Za razliku od pirea, pasta se često dodaje na početku pripreme jela. Ako je prvo propržite, može da se karamelizuje i dodatno pojača ukus. Ako koristite beli luk ili crni luk, prvo propržite njih, pa dodajte pastu i dinstajte još minut-dva.
Profimedia
Mogu li se paradajz pire i pasta zameniti?
Iako oba sastojka potiču od kuvanog i proceđenog paradajza, ipak imaju različitu gustinu i jačinu ukusa. Nisu idealne zamene u istim količinama, ali evo kako ih možete prilagoditi.
Ako koristite pastu umesto pirea, razblažite je vodom u razmeri 1:1. Na primer, ako vam treba jedna šolja pirea, pomešajte pola šolje paste i pola šolje vode.
Ako koristite pire umesto paste, koristite razmeru 3:1 – tri dela pirea za jedan deo paste. Dakle, za jednu kašiku paste koristite tri kašike pirea. Imajte na umu da će ovakva zamena uneti više tečnosti u jelo, pa bi bilo dobro da prvo malo ukuvate pire dok ne postane gušći, kao pasta, piše Real Simple.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari