aktuelno

Recite zbogom bacanju voća: Pet kreativnih ideja kako da iskoristite višak sezonskih plodova prirode

03.07.2024

14:46

0

Autor: A. M.

Domaći sladoled je samo jedan od načina na koji možete spasiti koštunjavo i bobičasto voće od propadanja u frižideru ili činiji

Recite zbogom bacanju voća: Pet kreativnih ideja kako da iskoristite višak sezonskih plodova prirode
Copyright Pexels

Vreme je sezonskog voća što znači da će većina domaćinstava završiti sa voćem koje propada u činiji jer ne mogu sve da pojedu na vreme.

Nemojte ga bacati, evo nekoliko inovativnih i ukusnih načina za pripremu sezonskog voća.

1. Sos od bobičastog voća

Pretvorite komad bobičastog voća u kompot ili sos koji ćete preliti preko palačinki ili sladoleda. Jednostavno dodajte svoje bobičasto voće kao što su maline, kupine ili borovnice u tiganj sa malo meda ili šećera, dodajte malo limunovog soka i dinstajte dok se ne razbije u sos, povremeno mešajući. Čuvajte u frižideru ili zamrznite do dva meseca.

Recite zbogom bacanju voća: Pet kreativnih ideja kako da iskoristite višak sezonskih plodova prirodePexels
 

2. Osvežavajuće piće

Gazirana voda sa pireom od voća je zanimljiv preokret. Napravite sos od bobičastog voća, nektarina ili breskva, umutite ga u blenderu, a zatim ga sipajte u čašu obične ili gazirane vode sa puno leda i grančicom sveže nane.

Recite zbogom bacanju voća: Pet kreativnih ideja kako da iskoristite višak sezonskih plodova prirodePexels
 

3. Voćne kocke leda

Zamrznite bobičasto ili isečeno koštunjavo voće u kalupima za led sa malo vode i dodajte ih u bokal hladne vode ili sangrije, kako biste pojačali ukus i estetski izgled napitka.

Recite zbogom bacanju voća: Pet kreativnih ideja kako da iskoristite višak sezonskih plodova prirodePexels
 

4. Sladoled ili milkšejk

Pretvaranje viška voća u smutije je odlična ideja, ali napravite korak dalje i zamrznite ih u kalupima za sladoled, kako biste dobili osvežavajuću, zdravu poslasticu koju će deca voleti. Takođe možete da napravite milkšejk – izblendajte bobice sa grčkim jogurtom i punomasnim mlekom.

Recite zbogom bacanju voća: Pet kreativnih ideja kako da iskoristite višak sezonskih plodova prirodePexels
 

5. Pijano voće

Potopite voće u alkohol za ukusno letnje predjelo ili desert. Pokušajte da potopite seckani ananas u rum, smeđi šećer i začine, ostavite nekoliko dana, grubo narezane breskve u burbon ili borovnice u votku. 

Recite zbogom bacanju voća: Pet kreativnih ideja kako da iskoristite višak sezonskih plodova prirodeUnsplash
 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike