
Recept dana: Domaći giros kao iz grčke taverne, eksplozija ukusa koja donosi radost svakim zalogajem

Biilo da ste ljubitelj grčke kuhinje, ili ste na grčkom primorju redovni kod njihovih štandova s brzom hranom. sigurno ste čuli za giros – sočno meso umotano u mekani pita-hleb, ili domaće tortilje, upotpunjeno svežim povrćem i ukusnim sosovima.
Giros je jedan od najomiljenijih uličnih specijaliteta u Grčkoj, a sada ga možete napraviti i kod kuće. Zamislite samo mirise začina koji se šire kuhinjom dok se meso peče na roštilju i zadovoljstvo kad prvi zalogaj girosa otkrije bogatstvo ukusa. Pripremite se da osvojite svoje ukućane ovim jednostavnim, ali neodoljivim receptom.
Freepik
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea (ili svinjetine)
- 4 pita-hleba
- 1 crveni luk, tanko isečen
- 2 paradajza, naseckana
- 1 krastavac, naseckan
- 100 g feta sira, izmrvljenog (opciono)
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike limunovog soka
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica sušenog timijana
- so, biber
- ispečen pomfrit
Za caciki sos:
- 200 ml grčkog jogurta (ili pavlake)
- 1 krastavac, narendan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica mirođije
- so, biber
Priprema:
1. Za marinadu u velikoj posudi pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk, origano, timijan, so i biber.
2. Dodajte meso i dobro izmešajte tako da marinada pokrije svaki komad. Pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 2 sata (najbolje preko noći).
3. Zagrejte roštilj ili grill tiganj na srednje jakoj vatri. Pecite meso sa svake strane dok ne postane zlatno i hrskavo, otprilike 5-7 minuta sa svake strane.
4. Kada je meso gotovo, ostavite ga da se odmori nekoliko minuta, a zatim ga naseckajte na tanke trake.
5. Za domaći caciki sos pomešajte sve sastojke u posudi i dobro izmešajte. Ostavite sos u frižideru najmanje 30 minuta pre serviranja.
6. Lagano zagrejte pita hleb na tiganju ili u rerni.
7. Na svaku pitu stavite nekoliko traka mesa, zatim dodajte crveni luk, paradajz, krastavac, pomfrit i fetu. Preko svega prelijte cacikisosom ili nekim drugim sosom po vašem izboru.
Zamotajte pitu oko nadeva, formirajući giros. Možete koristiti aluminijumsku foliju ili papir za pečenje da držite giros na okupu dok ga jedete.
Dodatni saveti za savršen giros
Mariniranje: Mariniranje mesa preko noći daje najbolji ukus.
Svežina: Koristite sveže povrće za najbolji ukus i teksturu.
Sosovi: Eksperimentišite sa različitim sosovima poput tzatzikija, aioli sosa ili čak ljutih sosova za dodatnu dimenziju ukusa.
Priprema domaćeg girosa je jednostavna i omogućava vam da uživate u autentičnom ukusu Grčke iz udobnosti vašeg doma. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo vremena, možete napraviti ukusan obrok koji će oduševiti vašu porodicu i prijatelje.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari