aktuelno

Uvek spremni: Bilo da želite jaku ko otrov ili pak da je izbegnete, prepoznajte papričicu najljuću od svih

09.08.2024

14:43

0

Autor: V. I.

Jednostavan trik smanjuje mogućnost promašaja u kupovini

Uvek spremni: Bilo da želite jaku ko otrov ili pak da je izbegnete, prepoznajte papričicu najljuću od svih
Copyright Profimedia

Da li ste ikada doneli kući habanero papriku iz prodavnice i shvatili da nije dovoljno ljuta da začini vaše jelo ili, naprotiv, da je toliko ljuta da vam svaki zalogaj gori u ustima? Postoji jednostavan trik koji vam može pomoći da prepoznate koliko će vaša paprika biti ljuta pre nego što je kupite ili uberete. Ovaj vodič će vam olakšati izbor ljute paprike, bilo da tražite blagi ukus ili onu koja će vam zagrejati nepce.

Naučite da izaberete najljuću

Jedan od znakova koji otkrivaju nivo ljutine paprike su bele linije i fleke koje se razvijaju dok paprika stari. Ove linije podsećaju na strije na ljuskoj koži i često se protežu duž cele paprike. "Strije"takođe ukazuju na količinu stresa koju je biljka paprike pretrpela tokom rasta.

Kada biljka paprike prolazi kroz stres, kao što je nedostatak vode između zalivanja, to može uticati na ljutinu ploda. Starije paprike koje su bile pod većim stresom često imaju više belih linija i obično su mnogo ljuće.

S druge strane, glatke paprike su mlađe, manje pod stresom i obično blaže. Ako želite manje ljutu papriku, potražite onu s glatkom površinom bez belih linija.

Uvek spremni: Bilo da želite jaku ko otrov ili pak da je izbegnete, prepoznajte papričicu najljuću od svihProfimedia
 

 

Razlika između zelene i crvene paprike

Paprike koje ostanu na biljci ili nakon što su ubrane vremenom menjaju boju iz zelene u crvenu. Crvene papričice su starije od zelenih i obično su ljuće, posebno ako imaju mnogo belih linija. Međutim, crvene paprike su često i slađe u poređenju sa zelenima.

Ako želite izbeći najljuće papričice, idealno je izabrati one bez pruga, pogotovo ako pripremate punjene paprike ili drugo blago jelo. S druge strane, ako tražite jaču ljutinu, crvena ili zelena paprika s puno "strija" je pravi izbor.

Prepoznajte najljuće delove paprike

Kapsaicin, hemikalija koja daje ljutinu paprici, najviše je koncentrisanž oko semena i unutrašnjih žilica paprike. Meso paprike koje je bliže semenkama uvek će biti ljuće od mesa blizu vrha.

Najbolji način da testirate potencijalno ljutu papriku je da odsečete mali komadić s vrha i probate ga. Na taj način imate manju šansu da opečete jezik, čak iako je paprika stvarno ljuta.

 

Uvek spremni: Bilo da želite jaku ko otrov ili pak da je izbegnete, prepoznajte papričicu najljuću od svihProfimedia
 

Smanjite ili povećajte ljutinu paprike 

Ako želite da smanjite ljutinu paprike dok kuvate, jednostavno je presecite napola, uklonite i bacite seme i unutrašnja rebra. Koristite rukavice i pazite da ne dodirujete oči tokom ovog procesa.

S druge strane, ako želite da povećate ljutinu, samo dodajte malo semena nazad u papriku ili u jelo koje pripremate. Na ovaj način možete precizno kontrolisati nivo topline prema vašim željama.

Uvek spremni: Bilo da želite jaku ko otrov ili pak da je izbegnete, prepoznajte papričicu najljuću od svihProfimedia
 

 

Pronađite savršenu papriku za vaša jela

Poznavanje ovih trikova može vam pomoći da odaberete savršenu papriku koja odgovara vašim ukusnim preferencijama. Imajte na umu da su ovo samo smernice i da može postojati varijacija između pojedinačnih paprika. Zato, obavezno probajte komadić paprike pre nego što je dodate u recept. Sa ovim znanjem, možete uživati u ukusnim jelima sa savršenom količinom ljutine!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike