aktuelno

U testo za hleb dodajte omiljen jutarnji napitak: Korica će biti hrskava i nežnobraon, a sredina meka kao pamuk

08.08.2024

14:58

0

Autor: V. I.

Iako zvuči neobično, ovaj sastojak će vam omogućiti hleb kao iz bakinog "smederevca"

U testo za hleb dodajte omiljen jutarnji napitak: Korica će biti hrskava i nežnobraon, a sredina meka kao pamuk
Copyright Profimedia

Jeste li ikada pomislili da dodate neki nesvakidašnji sastojak u testo za hleb? Možda zvuči neobično, ali kafa može poboljšati ukus i teksturu vašeg domaćeg hleba. Ovaj tajni sastojak donosi bogatu, tamnu koru i suptilnu dubinu ukusa, bez prepoznatljivog mirisa kafe. U ovom članku otkrijte kako kafa može postati vaš najbolji saveznik u pečenju hleba.

Kako kafa pomaže u pečenju

Kao što dodavanje soli može poboljšati ukus, dodavanje skuvane kafe donosi suptilnu dubinu i bogatstvo bez jakog ukusa kafe. Kafa takođe doprinosi atraktivnoj boji kore vašeg hleba.

Kada koristite kafu u testu za hleb, tekstura može postati malo gušća nego što ste navikli. Možda ćete morati dodati više vremena za dizanje, ali srećom, kiselost kafe pomaže razvoju glutena. Specijalista za istraživanje i razvoj Melani Vanders, izjavila je za Food & Wine 2023. godine: "Blaga kiselost kafe olakšava rad sa testom, pomaže u formiranju i jačanju glutenskih vlakana, što rezultira savršenom korom."

Napomena: Kafa ne sme biti previše vruća jer to može ometati rast kvasca. Dok je sveže skuvana kafa obično između 90 i 96 stepeni Celzijusa, većina kvasnih testova treba da bude na temperaturi između 24 i 28 stepeni Celzijusa. Dakle, pustite da se kafa prvo ohladi.

U testo za hleb dodajte omiljen jutarnji napitak: Korica će biti hrskava i nežnobraon, a sredina meka kao pamukFreepik
 

 

Koliko kafe treba dodati?

Zbog sadržaja kofeina, koji može inhibirati rast kvasca, preporučuje se korišćenje veće količine vode u odnosu na kafu. Preporučuje se zamena ¼ do ½ šolje kafe za svaku šolju vode. Dodajte kafu nakon faze autolize, kada se brašno, voda i starter mešaju i ostavljaju da se odmore pre dodavanja drugih sastojaka. U receptu za rustični hleb, možete zameniti 50 grama vode kuvanom kafom.

U testo za hleb dodajte omiljen jutarnji napitak: Korica će biti hrskava i nežnobraon, a sredina meka kao pamukPexels
 

 

Postizanje savršeno hrskave korice

Da bi vaša korica bila još hrskavija, zagrejte posudu za pečenje sat vremena pre nego što stavite hleb.

  • Postavite posudu od livenog gvožđa na dno rerne tokom prethodnog zagrevanja, dodajte hleb, a zatim brzo napunite posudu šoljom ključale vode i brzo zatvorite vrata rerne.
  • Nakon pečenja, izvadite hleb iz posude i ostavite da se hladi uz otvorena vrata rerne kako bi vlaga mogla da ispari.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike