
U testo za hleb dodajte omiljen jutarnji napitak: Korica će biti hrskava i nežnobraon, a sredina meka kao pamuk
Iako zvuči neobično, ovaj sastojak će vam omogućiti hleb kao iz bakinog "smederevca"

Jeste li ikada pomislili da dodate neki nesvakidašnji sastojak u testo za hleb? Možda zvuči neobično, ali kafa može poboljšati ukus i teksturu vašeg domaćeg hleba. Ovaj tajni sastojak donosi bogatu, tamnu koru i suptilnu dubinu ukusa, bez prepoznatljivog mirisa kafe. U ovom članku otkrijte kako kafa može postati vaš najbolji saveznik u pečenju hleba.
Kako kafa pomaže u pečenju
Kao što dodavanje soli može poboljšati ukus, dodavanje skuvane kafe donosi suptilnu dubinu i bogatstvo bez jakog ukusa kafe. Kafa takođe doprinosi atraktivnoj boji kore vašeg hleba.
Kada koristite kafu u testu za hleb, tekstura može postati malo gušća nego što ste navikli. Možda ćete morati dodati više vremena za dizanje, ali srećom, kiselost kafe pomaže razvoju glutena. Specijalista za istraživanje i razvoj Melani Vanders, izjavila je za Food & Wine 2023. godine: "Blaga kiselost kafe olakšava rad sa testom, pomaže u formiranju i jačanju glutenskih vlakana, što rezultira savršenom korom."
Napomena: Kafa ne sme biti previše vruća jer to može ometati rast kvasca. Dok je sveže skuvana kafa obično između 90 i 96 stepeni Celzijusa, većina kvasnih testova treba da bude na temperaturi između 24 i 28 stepeni Celzijusa. Dakle, pustite da se kafa prvo ohladi.

Koliko kafe treba dodati?
Zbog sadržaja kofeina, koji može inhibirati rast kvasca, preporučuje se korišćenje veće količine vode u odnosu na kafu. Preporučuje se zamena ¼ do ½ šolje kafe za svaku šolju vode. Dodajte kafu nakon faze autolize, kada se brašno, voda i starter mešaju i ostavljaju da se odmore pre dodavanja drugih sastojaka. U receptu za rustični hleb, možete zameniti 50 grama vode kuvanom kafom.

Postizanje savršeno hrskave korice
Da bi vaša korica bila još hrskavija, zagrejte posudu za pečenje sat vremena pre nego što stavite hleb.
- Postavite posudu od livenog gvožđa na dno rerne tokom prethodnog zagrevanja, dodajte hleb, a zatim brzo napunite posudu šoljom ključale vode i brzo zatvorite vrata rerne.
- Nakon pečenja, izvadite hleb iz posude i ostavite da se hladi uz otvorena vrata rerne kako bi vlaga mogla da ispari.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari