aktuelno

24sedam u Bariju: Na ulici starog grada pravili smo orekjete, testeninu koja nosi dušu Pulje (FOTO+VIDEO)

07.09.2024

14:52

0

Autor: V. I.

Testenina prožeta ljubavlju, radom i generacijama iskustva

24sedam u Bariju: Na ulici starog grada pravili smo orekjete, testeninu koja nosi dušu Pulje (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Ovog leta, dok smo lutali uskim ulicama starog grada u Bariju, naišla sam na prizor koji me vratio u neka jednostavnija vremena o kojima sam, budući da nisam imala ni bake ni deke, čitala samo u pričama. Kao da sam zakoračila u prošlost - ispred kuća, na drvenim stolovima, sedele su žene, stare domaćice, veštih ruku, praveći ručno tradicionalnu testeninu poznatu kao orekjete. To su one male testenine u obliku ušiju, koje su simbol južne Italije, a posebno prekasne regije Pulja.

24sedam u Bariju: Na ulici starog grada pravili smo orekjete, testeninu koja nosi dušu Pulje (FOTO+VIDEO)Profimedia
 

 

Setih se koliko puta sam slušala o tome, ali ništa me nije moglo pripremiti za tu čaroliju u kojoj sam se našla. Svaka žena je pažljivo formirala ove male "uši" brzim, gotovo ritualnim pokretima, koristeći jednostavan alat – nož ili prst. U njihovim rukama, komadić testa pretvarao se u savršeni krug, lagano pritisnut i uvučen, stvarajući konkavan oblik koji podseća na uho – baš otuda potiče ime orekjete (ital. orecchiette), što na italijanskom znači "male uši".

 

 

Odjednom, jedna domaćica me primeti jer sam oduševljeno zurila, nasmeši se i reče: "Znaš, ovo je naš ponos. Recept za orekjete prenosi se s generacije na generaciju. Naučila sam ga od svoje majke, a ona od svoje bake."

Sela sam pored nje, oduševljena njenom gostoljubivošću. Dok su njene ruke neprekidno radile, priča je tekla. "Testo je jednostavno – voda, brašno, malo soli. Ali tajna nije samo u sastojcima, već u tome kako se testo mesi i obrađuje. Moraš osetiti kad je pravo vreme da ga oblikuješ."

 

24sedam u Bariju: Na ulici starog grada pravili smo orekjete, testeninu koja nosi dušu Pulje (FOTO+VIDEO)Profimedia
 

 

Klimnuh glavom, potpuno opčinjena njenom posvećenošću. Svaka orekjeta bila je savršeno oblikovana, s lagano hrapavom površinom koja savršeno "hvata" sos.

"To je ono što čini orekjete", dodala je. "Njihova tekstura je ključna za jela poput cime di rapa – jednostavan sos od repe i maslinovog ulja – jer se svaki zalogaj lepi za testeninu."

Provela sam nek vreme gledajući ih, a zatim mi je domaćica pružila komad testa. "Hajde, pokušaj." Njeni brzi pokreti delovali su lako, ali kad sam sama pokušala, shvatila sam koliko je ovo veština. Moje orekjete pak bile su nezgrapne, nespretno napravljene, neke prevelike, neke previše tanke, ali nije se potresla zbog mog neuspeha, naprotiv, samo mi je rekla: "Treba vremena. Nije to nešto što se nauči za jedan dan."

 

24sedam u Bariju: Na ulici starog grada pravili smo orekjete, testeninu koja nosi dušu Pulje (FOTO+VIDEO)Profimedia
 

 

U Bariju, orekjete nisu samo hrana. One su simbol porodice, zajedništva i ponosa na tradiciju. Svaka domaćica ima svoju tehniku, svoje male tajne, ali ono što je univerzalno je ljubav koju unose u svaki pokret. Dok sam se tog dana opraštala sa ženama, koje su i dlje pravile orekjete u senkama svojih kuća, shvatila sam da sam bila deo nečeg posebnog – svedok autentične tradicije koja i dalje živi kroz te vredne ruke.

Ako ikada posetite Bari, obavezno svratite do ovih ulica. Možda nećete naučiti da pravite savršene orekjete za jedan dan, ali ćete poneti sa sobom deo italijanskog srca i duše, u obliku malih testenina koje pričaju priču staru vekovima.

U nastavku vam dajemo autentični recept za orekjete.

Vreme pripreme: 

  • 20 minuta

Sastojci: 

  • 200 g brašna od durum pšenice ili finog brašna od krupice, plus dodatno za posipanje
  • 100 ml tople vode

Priprema: 

1. Stavite brašno na čistu površinu i napravite udubljenje u sredini.

2. Postepeno dodajte toplu vodu, viljuškom unosite brašno spolja dok ne dobijete testo.

3. Mesite na površini posutoj brašnom, prelazeći između brzog i sporog mešenja, 10 minuta, ili dok ne postane glatko i čvrsto.

4. Prerežite testo na četiri dela tako da možete da radite sa njim četvrtinu po jednu. Ostatak pokrijte čistim vlažnim kuhinjskim peškirom dok radite, kako biste sprečili da se osuši.

5. Razvaljajte svoju prvu četvrtinu u dugu kobasicu prečnika oko 1 cm, a zatim je isecite na kobasice od 1 cm. Neka vaša površina bude dobro posuta brašnom.

6. Metoda valjanja br. 1: Počevši od ivice koja je najudaljenija od vas, prevucite tupi nož za jelo prema sebi preko grumena testa, tako da se uvije u krug i preko noža. Nežno povucite testo sa noža, gurnite palac unutra i okrenite ga naopako. Ponovite, i dobićete to nakon nekog vremena.

7. Zabodite palac u centar grumena (prvo ga uvaljajte u loptu ako želite da budete precizniji), rotirajte palac okolo da biste napravili okrugli disk, zatim podignite disk i držite ga između palca i kažiprsta, povlačeći nežno ga pređite preko kažiprsta da biste napravili slično efikasno malo uho.
Prebacite u pobrašnjen pleh da se suši.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike