aktuelno

Ako nikad niste, sad je pravi tren: Ukiselite kupus za zimske salate i sarme, jedna voćka daće posebnu boju

21.09.2024

14:38

0

Autor: V. I.

Zimnica kao iz bakine kuhinje

Ako nikad niste, sad je pravi tren: Ukiselite kupus za zimske salate i sarme, jedna voćka daće posebnu boju
Copyright Profimedia

Zima se približava, a s njom i vreme za pripremu ukusnih zimskih specijaliteta koje će obogatiti vaše obroke tokom hladnih dana. Jedan od neizostavnih zimskih užitaka je definitivno kiseli kupus, tradicionalni fermentisani proizvod koji ne samo da obogaćuje okuse vaših jela, već donosi i brojne zdravstvene benefite.

Kiseli kupus je veoma zdrav - važi za odličan izvor vitamina C, koji je posebno važan tokom zime za jačanje imunološkog sistema. Takođe, zbog svojih probiotičkih svojstava, kiseli kupus je odličan za probavu i može pomoći u održavanju zdrave crevne flore.

 
 
Ako nikad niste, sad je pravi tren: Ukiselite kupus za zimske salate i sarme, jedna voćka daće posebnu bojuFreepik
 

 

Osim što je zdrav, kiseli kupus je i izuzetno svestran u kuhinji. Može se koristiti za pripremu raznih salata, kao dodatak sendvičima, ili kao ključni sastojak u tradicionalnim jelima kao što su sarme, podvarak, ili kao prilog uz pečenja. Da biste dodali malo inovativnosti u tradicionalni recept, možete ukiseliti kupus sa dodatkom neobičnih sastojaka poput cvekle ili rena, koji će mu dati jedinstvenu boju i pikantni šmek.

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti kako možete sami pripremiti kiseli kupus na dva jednostavna načina, što će vašoj zimnici dodati domaći pečat i osigurati da imate zdravu i ukusnu bazu za raznovrsna jela. Pratite ove recepte za ukiseljavanje kupusa i osigurajte da vaša kuhinja bude bogato snabdevena ovim fantastičnim fermentisanim povrćem, idealnim za obogaćivanje vaših obroka tokom cele zime.

Ako nikad niste, sad je pravi tren: Ukiselite kupus za zimske salate i sarme, jedna voćka daće posebnu bojuProfimedia
 

 

Recept 1: Kiseli kupus u glavicama

Sastojci:

  • 5 kg kupusa u glavicama
  • 2-3 kg korena šargarepe
  • 2 kg kuvane cvekle ili rena (po želji)
  • 80 g soli

Priprema:

1. Očistite ga od spoljnih listova i dela korena te ga dobro operite.

2. Na mesto izvađenog korena svake glavice sipajte malo soli.

3. Poređajte glavice u veliku posudu s rupom od korena okrenutom nagore.

4. Između celih glavica rasporedite polovine i četvrtine glavica kupusa, koren šargarepe, te kuvanu cveklu ili ren.

5. Pritisnite pripremljeni kupus daskama i kamenom, zatim prelijte hladnom vodom.

6. Pokrijte posudu čistom krpom ili poklopcem.

7. U početku, vodu procedite, odnosno pretačite, dva puta nedeljno, a kasnije jednom nedeljno, sve dok se kupus potpuno ne ukiseli.

Napomena: Za 5 kg kupusa potrebno je upotrebiti oko 80 g soli. Ako želite pripremiti veću količinu, jednostavno duplirajte sastojke.

 
Ako nikad niste, sad je pravi tren: Ukiselite kupus za zimske salate i sarme, jedna voćka daće posebnu bojuProfimedia
 

 

Recept 2: Rendani kiseli kupus

Sastojci:

  • 1 kg kupusa
  • 2 dl sirćeta
  • 200 g šećera
  • 3 lovorova lista
  • 5 zrna bibera
  • komadići dunje

Priprema:

1. Kupusu uklonite spoljne listove i izdubite koren.

2.Isecite kupus na četvrtine i izrendajte ga.

3. Stavite rendani kupus u posudu i pritisnite je teglom punom vode ili kamenom te ostavite da odstoji tri dana na hladnom mestu.

4. Posle tri dana, kupus izvadite, dobro ga ocedite i rasporedite po sterilisanim teglama.

5. Sirće skuvajte sa lovorovim listom, biberom i komadićima dunje koje stavljamo radi boje.

6. Ohladite i prelijte preko kupusa u teglama.

7. Zatvorite tegle i čuvajte na hladnom i tamnom mestu do tri meseca.

Savet: Ne zaboravite da označitiedatum punjenja i rok trajanja na svakoj tegli.

Ovi recepti su idealni za sve koji žele uživati u domaćem kiselom kupusu, dodajući tradicionalnim jelima poseban šarm i zdravu komponentu.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike