
Mala promena, veliki napredak: Zamenite samo jedan sastojak i vaše lazanje će postati vrhunske
Ultimativni vodič za pripremu čuvenog italijanskog specijaliteta

Lazanje, taj klasik italijanske kuhinje, nije samo jelo, već umetnost pripreme hrane. Različite varijante ovog jela odražavaju individualni ukus i kulinarski pristup, od lakih verzija sa mlevenim mesom do bogatih vegetarijanskih slojeva i inovativnih belih lazanja s belim sosom.
Važnost sira u lazanji
Uprkos različitostima, jedan sastojak ostaje konstantan: sir. Rikota i mocarela su nezaobilazni u italijanskim receptima, pružajući kremastu teksturu koja balansira kiselost paradajz sosa. Ali, da li postoji možda bolji izbor sira koji bi mogao transformisati vaše lazanje?
Pixabay
Rikota protiv bešamela
Tradicionalno, u regionu Emilija-Romanja u Italiji, lazanje se pravi sa slojevima bolonjeze i bešamel sosa. Bešamel, mlečni sos sa puterom i brašnom, pruža bogatstvo koje se u receptima često zamenjuje rikotom ili rendanim kačkavaljem zbog praktičnosti smanjenja vremena u kuhinji. Rikota jeste brza i jednostavna alternativa, ali šta ako postoji još bolja opcija?
Pixabay
Sveži sir kao idealna zamena
Jedna od najvećih prednosti svežeg sira u odnosu na rikotu ili kačkavalj je njegova otpornost na visoke temperature. Za razliku od rikote koja može postati zrnasta, sveži sir zadržava svoju kremastu strujkturu čak i nakon dužeg kuvanja. Sličnog je ukusa kao rikota, što ga čini idealnim za kombinovanje sa začinskim biljem, parmezanom i kajmakom u bogatoj bešamel mešavini.
Kako da zamenite rikotu i bešamel svežim sirom
Zamena bešamela i rikote svežim sirom je veoma jednostavna. U većini recepata možete koristiti identičnu količinu svežeg sira, dodajući malo pavlake za dodatnu kremastu konzistenciju.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari