aktuelno

Recept za zimnicu od cvekle: Sačuvajte svežinu i hranjivost ovog izuzetno zdravog povrća - značiće vam tokom hladnih zimskih dana

02.10.2024

14:10

0

Autor: A. M.

I to bez konzervansa

Recept za zimnicu od cvekle: Sačuvajte svežinu i hranjivost ovog izuzetno zdravog povrća - značiće vam tokom hladnih zimskih dana
Copyright Profimedia

Zimnica od cvekle, je jedan od najjednostavnijih i najzdravijih načina da pripremite i  sačuvate ovo hranljivo povrće za zimu.

Bez dodatka konzervansa, ovaj recept omogućava da prirodni ukus cvekle dođe do izražaja, dok so i šećer pružaju neophodnu konzervaciju.

Recept za zimnicu od cvekle: Sačuvajte svežinu i hranjivost ovog izuzetno zdravog povrća - značiće vam tokom hladnih zimskih danaProfimedia
 

Idealna je kao prilog ili dodatak salatama, a njena živopisna boja obogatiće svaki tanjir.

Priprema ove zimnice je brza i jednostavna, a rezultati će vas sigurno oduševiti.

Recept za zimnicu od cvekle

Sastojci:

  • 5 kilograma cvekle
  • 3 litra vode
  • 400 ml sirćeta
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika soli
Recept za zimnicu od cvekle: Sačuvajte svežinu i hranjivost ovog izuzetno zdravog povrća - značiće vam tokom hladnih zimskih danaProfimedia
 

Priprema:

1. Cveklu dobro operite pod hladnom vodom, uklanjajući svu prljavštinu. Zatim je isecite na kolutove ili kockice.

2. U veliku šerpu stavite isečenu cveklu i prelijte je sa 3 litre vode. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne omekša, obično oko 30-40 minuta.

3. Kada je cvekla kuvana, dodajte so, šećer i sirće. Kuvajte još desetak minuta, mešajući povremeno.

4. Zagrejte tegle u rerni ili na pari. Kada je cvekla gotova, pažljivo je prebacite u zagrejane tegle, a zatim prelijte tečnošću u kojoj se kuvala, tako da cvekla bude potpuno prekrivena.

5. Čvrsto zatvorite tegle poklopcima.

6. Ostavite tegle na sobnoj temperaturi da se ohlade, a zatim ih prebacite na hladno i tamno mesto.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike