aktuelno

Jesen na tanjiru: Kako da pripremite pečeno kestenje iz rerne, savršeno, baš svakog puta

10.10.2024

14:12

0

Autor: V. I.

Retko ko može da odoli ovoj jesenjoj poslastici, ali se teško odlučujemo da je pravimo kod kuće

Jesen na tanjiru: Kako da pripremite pečeno kestenje iz rerne, savršeno, baš svakog puta
Copyright Profimedia

Jesen je stigla, a s njom i sezona kestena - toplih, mirisnih i neodoljivo ukusnih! Bilo da uživate u pečenju kod kuće ili ih kupujete na ulici, kesteni su nezaobilazni deo ovog godišnjeg doba.

Ako ste se ikada pitali kako da sami ispečete kestene i uživate u njihovom punom ukusu, na pravom ste mestu. Pripremili smo jednostavan vodič koji će vam omogućiti da iz rerne izvadite savršeno pečene kestene svaki put.

Odabir pravih kestena: Ključ savršenog rezultata

Prvi korak u pripremi ukusnih kestena jeste odabir voća. Birajte one koji su sjajni, glatki i tvrdi na dodir. Izbegavajte one sa naboranom ljuskom ili vidljivim rupama, jer su to znaci da su već oštećeni ili crvljivi. Najbolji kesteni su oni koji su teški i ispunjeni - nema mesta za prazne ljuske!

Takođe, birajte kestene koji nisu zapakovani u zapečaćene plastične kese, jer mogu brzo da se ubuđaju. Mrežaste ili papirne kese su najbolja opcija za čuvanje svežine.

Jesen na tanjiru: Kako da pripremite pečeno kestenje iz rerne, savršeno, baš svakog putaUnsplash
 

 

Priprema kestena: Važan korak za savršenstvo

Nakon što ste odabrali najbolje kestene, vreme je za pripremu. Pre pečenja, obavezno ih dobro operite, a zatim osušite. Zatim svakom kestenu napravite mali rez na ljusci, što omogućava da para izlazi tokom pečenja i sprečava "eksploziju" u rerni.

Rez možete napraviti oštrim nožem, skalpelom ili čak nazubljenim nožem za hleb. Najčešće se pravi krstasti rez na donjoj, debljoj strani kestena, ali možete se odlučiti i za jednostavan rez duž cele ljuske. Što je rez dublji, lakše će biti oljuštiti kestene kada budu pečeni.

Pečenje kestena: Jednostavno i brzo

Kada je vaše kestenje pripremljeno, poređajte ga na pleh obložen papirom za pečenje. Lagano ih poprskajte vodom kako bi ostali sočni, a zatim ih stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pečenje kestena traje oko 20 do 25 minuta, zavisno od njihove veličine. Manjim kestenima će trebati manje vremena, oko 15 minuta.

Kada primetite da su ljuske popucale i da se kuhinjom širi neodoljiv miris jeseni, vaši kesteni su spremni. Pazite da ih ne prepečete – svaki kesten zaslužuje pažnju! Redovno proveravajte stanje u rerni kako biste dobili savršeno pečene plodove.

Jesen na tanjiru: Kako da pripremite pečeno kestenje iz rerne, savršeno, baš svakog putaFreepik
 

 

Uživajte u plodovima jeseni

Najbolje je oljuštiti kestene dok su još topli hjer im se tada ljuska najlakše skida. Poslužite ih uz omiljenu knjigu, film ili u društvu, jer mirisni i hrskavi kesteni najbolje idu uz ugodne jesenje večeri.

Bonus savet: Čuvanje kestena

Ako vam preostane pečenih plofova, možete ih čuvati u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, do sledećeg dana. Pre ponovne konzumacije, zagrejte ih lagano u tiganju a malo putera, ili ih jednostavno zamrznite za kasniju upotrebu.

Uživajte u mirisima i ukusima jeseni, a uz ovaj jednostavan vodič, pečeni kesteni postaju pravi jesenji hit u vašem domu!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike