aktuelno

Srbi obožavaju pečene paprike, ali pripremljene na ovaj način dobijaju posebnu aromu: Nema velike filozofije, sve se strpa u blender (VIDEO)

26.10.2024

14:47

0

Autor: V. I.

Donesite bogatstvo ukusa i mediteranski duh na svoj sto

Srbi obožavaju pečene paprike, ali pripremljene na ovaj način dobijaju posebnu aromu: Nema velike filozofije, sve se strpa u blender (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ako tražite dodatak koji će vašim obrocima dati savršen balans bogatih, pečenih aroma i svežine, namaz od pečene paprike je pravi izbor. Ovaj tradicionalni delikates, popularan u mnogim kuhinjama Mediterana i Balkana, donosi izuzetnu dubinu ukusa uz minimalno truda. Njegova priprema je jednostavna, a rezultat je kremasti namaz prepun aroma koje osvajaju na prvi zalogaj.

Namaz od pečene paprike je savršen za mazanje na svež hleb, krekere ili u sendvičima, a može se koristiti i kao dodatak jelima s mesom, testeninama ili roštiljem. Njegova svestranost ga čini nezaobilaznim dodatkom u kuhinji, jer se lako kombinuje s različitim jelima i može poslužiti kao prilog, umak ili glavni sastojak. Spoj lagano dimljenog ukusa pečenih paprika, aromatičnog belog luka i suptilnih orašastih nota pruža nezaboravan gastronomski doživljaj.

Srbi obožavaju pečene paprike, ali pripremljene na ovaj način dobijaju posebnu aromu: Nema velike filozofije, sve se strpa u blender (VIDEO)Profimedia
 

 

Ovaj recept se oslanja na jednostavne, prirodne sastojke, što ga čini savršenim izborom za one koji cene domaću kuhinju i žele da unesu autentičan, rustični šmek na svoj sto. Pripremite ga za svoje najdraže ili ga poslužite gostima i uživajte u komplimentima koji će sigurno uslediti.

Namaz od pečene paprike je jednostavan, ali izuzetno ukusan dodatak koji će obogatiti vaš sto. Ovaj namaz je savršen za mazanje na hleb, kao dodatak sendvičima ili kao prilog uz razne vrste mesa. Priprema je brza i jednostavna, a ukusi su bogati i puni – idealni za sve ljubitelje domaćih delikatesa.

Vreme pripreme:

  • 25 minuta

Sastojci:

  • 4 crvene paprike
  • 1 prstohvat svežeg peršuna
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika paradajz-paste
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašičica soli

Priprema:

1. Pečenje paprika: Najpre ispecite paprike na šporetu, roštilju ili u rerni. Ako koristite rernu, stavite paprike na pleh i pecite na 200° C oko 20-30 minuta, ili dok kožica ne pocrni. Ako ih pečete na šporetu, okrećite ih dok ne budu pečene sa svih strana. Ukoliko pak imate šporet na gas, u donjem videu je kuvarica natakla 4 paprike na roštilj i ispekla ih iznad vatre.

2. Guljenje: Nakon pečenja, stavite paprike u posudu i pokrijte ih folijom ili krpom. Ostavite ih da se prohlade desetak minuta – to će olakšati guljenje. Zatim ih oljuštite, očistite od semenki i iseckajte na manje komade.

3. Kombinovanje sastojaka: U blender stavite očišćene paprike, sitno seckan peršun, beli luk, paradajz-pastu, maslinovo ulje, mlevene orahe i so. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Po želji, možete ostaviti malo krupnije komade za rustičniji teksturu.

4. Završni dodiri: Po potrebi, prilagodite začine – dodajte još soli ili maslinovog ulja po ukusu. Namaz možete servirati odmah ili ga ostaviti u frižideru nekoliko sati da se ukusi prožmu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buse Zeynep (@busezeynep)

 

Saveti za posluživanje

Namaz od pečene paprike najbolje ide uz domaći hleb, krekere ili uz dodatak uz mesne specijalitete. Takođe, može poslužiti kao dodatak pastama ili preliven preko pečenih povrća.

Varijacije

Dodavanje začina: Eksperimentišite s ukusima dodavanjem začina poput ljute paprike, kima ili dimljene paprike za dodatnu aromu.
Biljne alternative: Umesto peršuna, možete koristiti bosiljak ili korijander za drugačiji profil ukusa.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike