
Uz ovaj jednostavan trik sa kesom, izbeći ćete kvarenje kiselog kupusa
Zima ne može da se zamisli bez dobrog kiselog kupusa

Sezona kiseljenja kupusa je počela! Nakon pripreme ajvara, na red dolazi i ovaj nezaobilazni zimski specijalitet. Ipak, čak i oni sa dugogodišnjim iskustvom ponekad naiđu na problem – kupus se ne ukiseli kako treba ili brzo propadne.
Da bismo vam pomogli da to izbegnete, donosimo nekoliko korisnih saveta i pravila koja će obezbediti savršen rezultat, čak i ako ste početnik.
Jednostavan recept za kiseljenje
Za 30 kilograma kupusa potrebno je jedan kilogram soli. Prvi spoljašnji listovi se skinu, a na donjem delu glavice (kod korena) nožem se zareže krstić. Glavice se zatim slažu u bure.
Profimedia
Da biste ih što bolje učvrstili, nekoliko glavica možete iseći na polovine ili četvrtine i koristiti ih za popunjavanje praznina između čitavih glavica.
Nakon toga, bure se puni vodom tako da nivo vode bude oko dva prsta iznad kupusa. Na vrh se stavlja pritiskač od drveta ili plastike, kako bi kupus ostao potopljen.
Trik sa najlon kesom
Ako je bure potpuno puno, preko pritiskača se obično stavlja kamen ili teška tegla napunjena vodom, što je sasvim u redu.

Međutim, ukoliko u buretu ostane praznog prostora, postoji rizik da vazduh uđe i izazove kvarenje. U takvim slučajevima, preporučuje se da napunite veću najlon kesu vodom i njome dodatno pokrijete kupus.
Ovi trikovi će vam pomoći da uživate u savršeno kiselom kupusu tokom cele zime!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari