
Recept dana: Puding od hleba i putera bio je omiljeni desert princeze Dajane, a sad ga možete napraviti i vi, kod kuće
Ovaj slatkiš je skroman, ali elegantan, baš kao i sama princeza

Iako je veliki deo života princeze Dajane od Velsa ostao tajna, njene prehrambene navike otkrivaju topliju, svakodnevnu stranu ove kraljevske ikone. Prema njenom bivšem kuvaru Darenu Makgrediju, Dajana je volela jednostavan, ali klasičan britanski desert - puding od hleba i putera.
Ovaj tradicionalni britanski specijalitet, poznat kao "puding za siromašne", pokazuje kako skromni sastojci poput bajatog hleba i nekoliko osnovnih namirnica mogu postati vrhunski desert. Ali to nije umanjilo njegov šarm – naprotiv, desert je postao savršena metafora za „narodnu princezu“, spoj tradicije i topline.
Za razliku od američke verzije pudinga od hleba, koja se priprema od kidanog hleba, britanska varijanta zadržava slojeve, pružajući elegantniji izgled i savršenu kombinaciju tekstura. Dodaci poput grožđica natopljenih amaretom, listića badema ili viski sosa dodaju luksuzni završni dodir.
Freepik
Vreme pripreme:
- 50 minuta
Sastojci:
- 90 g suvih grožđica prethodo natopljenih u amaretu
- 12 kriški bajatog belog hleba (bez korice)
- 170 g neslanog putera, rastopljenog
- 9 žumanaca
- 2 kašičice paste od vanile
- 150 g šećera
- 120 ml mleka
- 480 ml pavlake za kuvanje
- 90 g badema u listićima
Priprema:
1. Četiri kriške hleba narežite na kockice i ravnomerno ih rasporedite na dno posude za pečenje premazane puterom.
2. Odozgo pospite natopljeno grožđe i preostali amareto.
3. Ostatak hleba isecite na trouglove i svaku krišku umočite u rastopljeni puter.
4. Poređajte ih preko kockica hleba, stvarajući šare koje se preklapaju.
5. U velikoj činiji umutite žumanca, vanilu i šećer dok ne dobijete glatku smesu.
6. U šerpi zagrejte mleko i pavlaku dok ne počnu da ključaju. Postepeno sipajte toplo mleko u smesu jaja, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice.
7. Smesu ravnomerno prelijte preko hleba, vodeći računa da svaki sloj bude natopljen.
8. Ostavite da odstoji 20 minuta kako bi hleb upio kremu.
9. Posudu za pečenje stavite u veći pleh sa vodom (vodeno kupatilo) i pecite na 175° C 30-45 minuta, dok gornji sloj ne porumeni.
10. Pospite šećer preko vrha i karamelizujte ga pomoću plamenika ili funkcije pečenja u rerni. Po želji, ukrasite listićima bademima i poslužite dok je još toplo.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari