aktuelno

Ne trošite struju zalud: Većina recepata zahteva prethodno zagrevanje rerne, ali stručnjaci tvrde da to nije uvek neophodno

13.12.2024

14:42

0

Autor: V. I.

Saznajte kada bi trebalo da zagrejete, a kada možda nećete morati da se trudite

Ne trošite struju zalud: Većina recepata zahteva prethodno zagrevanje rerne, ali stručnjaci tvrde da to nije uvek neophodno
Copyright Freepik

Svi ljubitelji pečenja prepoznaju čestu prvu instrukciju u receptima: "Zagrejte rernu na...". Preciznost je ključna u pečenju, ali to ne znači da pravila ne mogu biti prilagođena u zavisnosti od situacije. Da li zaista morate uvek da zagrejete rernu unapred? Stručnjaci iz oblasti kulinarstva otkrivaju kada je ovo neophodno, a kada možete preskočiti ovaj korak.

Kada je zagrevanje rerne obavezno

Za određene vrste jela i peciva, prethodno zagrevanje rerne je ključno za postizanje pravog ukusa i teksture. Ovo se posebno odnosi na:

Testa sa visokim sadržajem masti, poput:

  • Puterastog testa (za pite i kolače)
  • Keksića i pogačica
  • Lisnatog testa
  • Francuskih peciva poput kroasana

Hlebove koji zahtevaju koricu, uključujući:

  • Crni hleb
  • Baget
  • Ćabatu
  • Picu

Prethodno zagrevanje obezbeđuje pravilan rast testa i omogućava formiranje hrskave spoljašnjosti.

Na primer, hladan puter u puterastom testu isparava kada dođe u kontakt s vrućinom, što stvara laganu i lisnatu strukturu. Ako se ovo testo stavi u nedovoljno zagrejanu rernu, puter će se otopiti pre nego što započne proces pečenja, što može rezultirati ravnim i masnim pecivom.

Ne trošite struju zalud: Većina recepata zahteva prethodno zagrevanje rerne, ali stručnjaci tvrde da to nije uvek neophodnoProfimedia
 

 

Kada je u redu da preskočite prethodno zagrevanje

Postoje situacije kada hranu možete staviti u hladnu rernu, a da time ne ugrozite konačan rezultat. Ovo se odnosi na:

Slatke namirnice:

  • Paund kolač i brzi hlebovi: Postepeno zagrevanje omogućava ravnomerno pečenje i pomaže hemijskim sredstvima za dizanje da razviju odgovarajuću teksturu.
  • Čizkejk i kremasti deserti: Kremasti deserti, poput krem-brulea ili flana, imaju koristi od postupnog zagrevanja i ravnomerne temperature.

Slane namirnice:

  • Pečena piletina: Polako zagrevanje podstiče sočnost mesa i ravnomerno kuvanje.
  • Slanina: Baš kao što biste slaninu stavili u hladi tiganj na šporetu, hladna rerna omogućava sporo taloženje masti pre nego što slanina postane ispečena i hrskava.
  • Dinstana jela i gulaši: Postepeno kuvanje pomaže da se meso i povrće pravilno omekšaju.
  • Pečeni krompir i testenina: Ove namirnice se lepo kuvaju iznutra ka spolja, čime se postiže hrskava spoljašnjost i mekana unutrašnjost. Kada se kuvana testenina pomeša sa sosom i prelije sirom, ne mora da ide u zagrejanu rernu. Sporo pečenje koje počinje u hladnoj rerni podstiče da se ukusi stapaju, sir da se polako topi i slojevi (ako pravite lazanje, na primer) da se lepo stope.
Ne trošite struju zalud: Većina recepata zahteva prethodno zagrevanje rerne, ali stručnjaci tvrde da to nije uvek neophodnoPixabay
 

 

Šta ako pogrešite?

Ako zaboravite da prethodno zagrejete rernu, nemojte očajavati. Na primer, kolačići stavljeni u hladnu rernu mogu postati hrskaviji nego što bi trebalo, ali uz dodatak sladoleda mogu postati savršen desert. Greške u kuhinji često vode do neočekivano ukusnih rezultata!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike