
Recept dana: Klafuti sa šumskim voćem je tradicionalni francuski desert, ukusna kombinacija voća i laganog testa koja će osvojiti vaše nepce
Kremasti užitak iz rerne osvaja svojom jednostavnošću

Klafuti (clafoutis) je tradicionalni francuski desert koji potiče iz regiona Limuzin. Ovaj desert se obično pravi sa svežim voćem, a najčešće sa trešnjama, i preliva se laganim testom sličnim onom za palačinke.
Ipak, višnje su savršena alternativa koje klafutiju daju poseban, bogat ukus. Jedna od glavnih karakteristika ovog deserta je njegova jednostavna priprema i neodoljiva tekstura – spolja hrskava, a iznutra kremasta.
Ovaj kolač se isto tako dobro priprema i sa kajsijama, borovnicama, kupinama, ribizlama, malinama, grožđem, šljivama, ali tada nosi naziv flognarde.
Zanimljivo je da prema originalnom receptuu se koštice ne vade iz trešanja, pošto kolaču daju posebnu jaču aromu koju koštice ispuštaju prilikom pečenja, nalik bademu, ali je većina domaćica ga pravi bez koštica
Savršen je za poslužiti topao, direktno iz rerne, posut šećerom u prahu, što ga čini idealnim desertom za hladnije dane ili kao deo nedeljnog porodičnog ručka.
Pexels
Vreme pripreme:
- 65 minuta
Sastojci:
- 500 g smrznutih višanja (može i mešavina šumsko voće)
- 2 kašike šećera
Za testo:
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 80 g šećera
- 130 g običnog brašna
- 1 kašičica arome vanile
- 100 ml slatke pavlake
- 300 ml mleka
Priprema:
1. Pospite odleženo pa oceđeno voće 2 kašike šećera, promešajte i ostavite sa strane.
2. U velikoj činiji umutite jaja, žumanca i šećer dok ne postanu penasta.
3. Postepeno dodajte brašno, slatku pavlaku, mleko i aromu vanile, sve vreme mešajući kako bi smesa ostala glatka i bez grudvica. Testo bi trebalo da bude retko, slično testu za palačinke.
4. Podmažite maslacem veliku, plitku vatrostalnu posudu.
5. Rasporedite pripremljeno voće po dnu posude, a zatim ih prelijte testom.
6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta, dok testo ne naraste i dobije zlatnosmeđu boju.
7. Poslužite klafuti topao, posut šećerom u prahu.
Ovaj desert je jednostavan za pripremu, a istovremeno pun bogatog ukusa zahvaljujući svežim šljivama. Uživajte u ovoj klasičnoj francuskoj poslastici uz šoljicu čaja ili kafe!
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari