aktuelno

Recept dana: Posna pita s kupusom i orasima, korica je hrskava, a posle prvog zalogaja sve se topi u ustima (VIDEO)

03.01.2025

07:42

0

Autor: V. I.

Zaboravite na komplikovane recepte, posvetite se porodici

Recept dana: Posna pita s kupusom i orasima, korica je hrskava, a posle prvog zalogaja sve se topi u ustima (VIDEO)
Copyright Instagram printscreen/nespretna_domacica

Božićni post je vreme duhovnog i telesnog čišćenja, kada se trudimo da pripremimo jela koja su jednostavna, ukusna i posna. Iako mnogi misle da posna jela ne mogu biti bogata i raznovrsna, ova pita sa kupusom i orasima, koji je na svom profilu nespretna_domacica podelila Aleksandra Cvetanović, dokaz je da ukus i tradicija mogu ići ruku pod ruku. Idealna za porodične ručkove ili lagane večere, ova pita je savršeno rešenje kada želite nešto ukusno, a u skladu s pravilima posta.

Kupus, simbol skromnosti i zdravlja, i orasi, bogati nutrijentima, savršeno se uklapaju u ovom jednostavnom receptu. Priprema je brza i laka, a rezultat je mirisna pita koja će osvojiti srca svih ukućana.

Pita sa kupusom i orasima je savršen spoj ukusa i jednostavnosti. Priprema ne zahteva puno vremena ni komplikovane sastojke, a rezultat je bogato jelo koje zadovoljava i najprobirljivije nepce. Ovo je idealan recept za one koji poštuju post, ali i za ljubitelje zdravih i ukusnih obroka.

Recept dana: Posna pita s kupusom i orasima, korica je hrskava, a posle prvog zalogaja sve se topi u ustima (VIDEO)Freepik
 

 

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 700 g svežeg kupusa
  • 150 ml ulja (po izboru – suncokretovo ili maslinovo)
  • 2/3 kašike soli
  • Prstohvat bibera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 200 ml kisele vode

Priprema:

1. Kupus iseckajte najsitnije, kao za salatu.

2. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i dodajte kupus. Pržite ga oko 20 minuta dok ne omekša, uz povremeno mešanje.

3. Posolite i dodajte biber prema ukusu.

4. Uzmite kore za pitu i postavite ih na radnu površinu. Na svaku koru ravnomerno rasporedite prženi kupus, pospite mlevenim orasima i poprskajte kiselom vodom.

5. Zatim uvijte kore u rolne ili oblikujte po želji.

6. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

7. Složite uvijene pitice u pleh obložen papirom za pečenje ili blago premazan uljem.

8. Na kraju, sve pitice premažite kiselom vodom kako bi bile mekane i sočne.

9- Zagrejte rernu na 180° C. Pitu pecite 25–30 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju i postane hrskava spolja, a sočna iznutra.

Saveti za najbolji rezultat

  • Za bogatiji ukus, kupusu možete dodati sitno seckanu crvenu papriku ili šaku suvog grožđa.
  • Ako želite još intenzivniji miris, orahe možete blago propržiti pre nego što ih dodate u fil.
  • Pita se najbolje slaže uz čašu kisele vode ili posni jogurt na biljnoj bazi.

Pogledajte u donjem videu kako se jednostavno pravi ova pita

 

 

Napravite je, uživajte u svakom zalogaju, i podelite utiske! 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike