aktuelno

Koje je ulje najbolje za kuvanje? Pregled najčešćih vrsta i njihovih prednosti

22.02.2025

14:56

0

Autor: K. O.

Obogatite svoje kulinarske veštine i unapredite ukus jela

Koje je ulje najbolje za kuvanje? Pregled najčešćih vrsta i njihovih prednosti
Copyright Freepik

Ulje je ključan sastojak u kuvanju, ali nije svako podjednako zdravo. Donosimo pregled najčešće korišćenih vrsta ulja i njihovih prednosti, kako biste lakše odlučili koje da koristite i možda isprobali nešto novo da biste obogatili svoje kulinarske veštine.

1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedan od najpraktičnijih izbora jer ostaje stabilno na različitim temperaturama. Najzdravija varijanta je ekstra devičansko maslinovo ulje, koje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju upala i očuvanju zdravlja srca. Takođe, bogato je antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja.

Koje je ulje najbolje za kuvanje? Pregled najčešćih vrsta i njihovih prednostiFreepik
 

2. Ulje avokada

Ulje avokada je odlično za kuvanje na niskim i visokim temperaturama. Sadrži oleinsku kiselinu, zdravu masnu kiselinu koja može smanjiti upale i ublažiti simptome artritisa. Takođe poboljšava apsorpciju antioksidanasa iz povrća i može smanjiti rizik od oboljenja desni.

Koje je ulje najbolje za kuvanje? Pregled najčešćih vrsta i njihovih prednostiFreepik
 

3. Laneno ulje

Zbog niske tačke dimljenja, laneno ulje nije pogodno za termičku obradu, ali je odličan dodatak salatama, sosovima i smutijima. Bogato je omega-3 masnim kiselinama, posebno alfa-linolenskom kiselinom (ALA), koja može doprineti zdravlju srca i snižavanju krvnog pritiska.

4. Ulje uljane repice (kanola)

Ovo ulje sadrži malo zasićenih masti, a bogato je jednostruko nezasićenim mastima, slično maslinovom ulju. Takođe je dobar izvor fitosterola, koji mogu smanjiti apsorpciju holesterola, i omega-3 masnih kiselina, koje povoljno deluju na srce.

5. Bademovo ulje

Bademovo ulje je bogato vitaminom E i zdravim mastima. Rafinisana verzija ima visoku tačku dimljenja i pogodna je za prženje i pečenje, dok nerafinisana ima orašasti ukus i najbolje se koristi za salatne prelive ili kao dodatak testenini.

Koje je ulje najbolje za kuvanje? Pregled najčešćih vrsta i njihovih prednostiProfimedia
 

6. Orahovo ulje

Zbog niske tačke dimljenja, orahovo ulje nije pogodno za kuvanje na visokim temperaturama, ali njegov bogat, orašasti ukus čini ga odličnim za prelive, sosove i mariniranje povrća. Sadrži visoke nivoe alfa-linolenske kiseline (ALA), koja je korisna za zdravlje srca i kože.

7. Kokosovo ulje

Iako popularno, kokosovo ulje nije najzdraviji izbor jer ima visok udeo zasićenih masti, koje mogu povisiti nivo LDL („lošeg“) holesterola i negativno uticati na zdravlje srca. Takođe, sadrži malo vitamina i minerala.

Koje je ulje najbolje za kuvanje? Pregled najčešćih vrsta i njihovih prednostiPexels
 

8. Kikirikijevo ulje

Hladno ceđeno kikirikijevo ulje sadrži više hranljivih sastojaka, uključujući vitamin E, koji je snažan antioksidans. Ima visoku tačku dimljenja, zbog čega je pogodno za prženje i pripremu jela na visokim temperaturama.

Sprejevi za kuvanje

Mnogi komercijalni sprejevi za kuvanje sadrže dodatne sastojke, poput veštačkih aroma i sredstava protiv penušanja. Zdravija alternativa je korišćenje bočice sa pumpicom koju možete napuniti uljem po sopstvenom izboru.

Koje je ulje najbolje za kuvanje? Pregled najčešćih vrsta i njihovih prednostiProfimedia
 

Kako koristiti ulja?

Ulje je korisno za različite tehnike kuvanja – od prženja i dinstanja do pečenja u rerni. Takođe, sprečava lepljenje hrane za tiganj, pomaže u začinjavanju posuđa od livenog gvožđa i može biti zdravija zamena za puter u nekim receptima, piše WebMD.

Saveti za upotrebu ulja:

  • Ulja s visokom tačkom dimljenja su najbolja za prženje i stir-fry tehniku.
  • Ulja sa srednje visokom tačkom dimljenja koristite za dinstanje.
  • Ulja s niskom tačkom dimljenja čuvajte za prelive i hladna jela.
  • Ako ulje ima neprijatan miris, nemojte ga koristiti – verovatno se pokvarilo.
  • Ne koristite isto ulje više puta i ne pregrevajte ga, jer se mogu stvoriti štetni spojevi.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike