
Recept dana: Šnenokle - vojvođanska delicija od jaja i mleka kojoj je teško odoleti
Spremne su za samo pola sata

Šnenokle su desert koji miriše na detinjstvo, na porodične ručkove, na ljubav i pažnju.
Iako ovaj lagani, kremasti desert ima jednostavne sastojke, njegova priprema i tekstura čine ga jednim od najlepših vojvođanskih poslastica.
Šnenokle imaju bogatu istoriju. Smatra se da potiču iz Francuske, ali su brzo osvojile ostatak Evrope i sveta.
Iako se ponekad povezuju sa francuskom kuhinjom, ovu poslasticu su popularizovali i u Austrougarskoj.
Ponekad se koristi i naziv "beze krem" zbog sličnosti u teksturi sa poznatim francuskim beze biskvitima.
Recept za šnenokle prešao je granice, a danas je omiljen u mnogim domaćinstvima. To je desert koji je jednostavan, ali vrlo elegantan, sa mekom penastom teksturom koja podseća na oblačak.
Često se priprema kao osvežavajuća poslastica koja se služi hladna, a bogatstvo ukusa i teksture samo je razlog više zašto je šnenokle favorit mnogih.
Profimedia
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
- 4 jaja (odvojena belanca i žumanca)
- 100 g šećera
- dva pakovanja vanilin šećera
- litar mleka
- 2 kašike brašna

Priprema:
1. Sipajte mleko u šerpu sa debelim dnom i stavite je na srednju vatru da se zagreje.
2. Dok se mleko zagreva, čvrsto umutite belanca. Počnite sa malom brzinom miksera, a zatim povećajte brzinu kako biste dobili čvrstu masu. U trenutku kada mleko počne da struji, belanca bi trebalo da budu umućena.
3. Smanjite vatru na minimum, a potom počnite da dodajete belanaca u mleko koristeći supenu kašiku. "Knedle" od belanaca treba da narastu, a dok se kuvaju, pažljivo ih okrećite da se skuvaju sa svih strana.
4. Kada su gotove, vadite ih iz mleka pomoću rešetkaste kašike i ređajte ih u posudu iz koje ćete ih servirati.
5. Sklonite mleko sa vatre. U žumanca dodajte šećer i vanilin šećer, pa ih dobro umutite dok ne postanu svetla i penušava. Dodajte dve pune kašičice brašna i prvo ih lagano umešajte varjačom, a zatim mikserom, dok ne dobijete glatku smesu.
6. U dobijenu smesu od žumanaca, dodajte kutlaču ili dve toplog mleka, pa sve dobro promešajte varjačom dok se ne sjedini.
7. Ostatak mleka vratite na ringlu, na nižu temperaturu i uz stalno mešanje, polako ulivajte umućena žumanca. Nastavite sa mešanjem dok se ne postigne željena gustina - treba da dobijete gusti kremasti preliv, poput malo ređeg pudinga.
8. Čim krem postigne odgovarajuću gustinu, prelijte njime poređane oblačke od belanaca i ostavite da se sve dobro ohladi pre nego što poslužite.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari