aktuelno

Recept dana: Šnenokle - vojvođanska delicija od jaja i mleka kojoj je teško odoleti

17.03.2025

07:47

0

Autor: A. M.

Spremne su za samo pola sata

Recept dana: Šnenokle - vojvođanska delicija od jaja i mleka kojoj je teško odoleti
Šnenokle - Copyright Printscreen/YouTube

Šnenokle su desert koji miriše na detinjstvo, na porodične ručkove, na ljubav i pažnju.

Iako ovaj lagani, kremasti desert ima jednostavne sastojke, njegova priprema i tekstura čine ga jednim od najlepših vojvođanskih poslastica

Šnenokle imaju bogatu istoriju. Smatra se da potiču iz Francuske, ali su brzo osvojile ostatak Evrope i sveta.

Iako se ponekad povezuju sa francuskom kuhinjom, ovu poslasticu su popularizovali i u Austrougarskoj.

Ponekad se koristi i naziv "beze krem" zbog sličnosti u teksturi sa poznatim francuskim beze biskvitima.

Recept za šnenokle prešao je granice, a danas je omiljen u mnogim domaćinstvima. To je desert koji je jednostavan, ali vrlo elegantan, sa mekom penastom teksturom koja podseća na oblačak.

Često se priprema kao osvežavajuća poslastica koja se služi hladna, a bogatstvo ukusa i teksture samo je razlog više zašto je šnenokle favorit mnogih.

Recept dana: Šnenokle - vojvođanska delicija od jaja i mleka kojoj je teško odoletiProfimedia
 

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

  • 4 jaja (odvojena belanca i žumanca)
  • 100 g šećera
  • dva pakovanja vanilin šećera
  • litar mleka
  • 2 kašike brašna
Recept dana: Šnenokle - vojvođanska delicija od jaja i mleka kojoj je teško odoletiProfimedia
 

Priprema:

1. Sipajte mleko u šerpu sa debelim dnom i stavite je na srednju vatru da se zagreje.

2. Dok se mleko zagreva, čvrsto umutite belanca. Počnite sa malom brzinom miksera, a zatim povećajte brzinu kako biste dobili čvrstu masu. U trenutku kada mleko počne da struji, belanca bi trebalo da budu umućena.

3. Smanjite vatru na minimum, a potom počnite da dodajete belanaca u mleko koristeći supenu kašiku. "Knedle" od belanaca treba da narastu, a dok se kuvaju, pažljivo ih okrećite da se skuvaju sa svih strana. 

4. Kada su gotove, vadite ih iz mleka pomoću rešetkaste kašike i ređajte ih u posudu iz koje ćete ih servirati.

5. Sklonite mleko sa vatre. U žumanca dodajte šećer i vanilin šećer, pa ih dobro umutite dok ne postanu svetla i penušava. Dodajte dve pune kašičice brašna i prvo ih lagano umešajte varjačom, a zatim mikserom, dok ne dobijete glatku smesu.

6. U dobijenu smesu od žumanaca, dodajte kutlaču ili dve toplog mleka, pa sve dobro promešajte varjačom dok se ne sjedini.

7. Ostatak mleka vratite na ringlu, na nižu temperaturu i uz stalno mešanje, polako ulivajte umućena žumanca. Nastavite sa mešanjem dok se ne postigne željena gustina - treba da dobijete gusti kremasti preliv, poput malo ređeg pudinga.

8. Čim krem postigne odgovarajuću gustinu, prelijte njime poređane oblačke od belanaca i ostavite da se sve dobro ohladi pre nego što poslužite.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike