
Recept dana: Posna štrudla sa makom - mekano testo koje vas vraća u detinjstvo
Ovoj ukusnoj poslastici, punjenoj filom, niko ne može da odoli

Štrudla sa makom je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u mnogim zemljama, a posebno u našoj regionu.
Svojom bogatom, sočnom i aromatičnom unutrašnjošću, ova poslastica osvoji svakog ko je voli, bilo da je servirana uz šolju kafe, čaja, ili kao savršen završni deo obroka. Kombinacija meke, hrskave kore i bogatog fila od maka stvara neodoljiv spoj ukusa koji je prava poslastica za sve ljubitelje slatkiša.
Priprema štrudle sa makom možda zahteva malo strpljenja, ali krajnji rezultat je uvek više nego zadovoljavajući, a miris sveže pečene štrudle je nešto što će ispuniti svaki kutak vaše kuhinje .
S obzirom na to da je u toku post, a da je osnovni recept za štrudlu mrsan, ne treba da brinete jer postoji i posna verzija ovog deserta.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:

Za testo:
- 200 ml čaja od kamilice
- 25 g svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 1 prstohvat soli
- 550 g brašna
Za nadev:
- 200 g mlevenog maka
- 100 ml vode
- 2 kašike šećera
Za posipanje:
- po potrebi šećer u prahu

Priprema:
1. Kvasac izmrviti i staviti u mlaki čaj, dodati šećer, 1 kašičicu brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. U dublju posudu usuti 300 g brašna, dodati so i izmešati. Zatim uliti rastvoren kvasac, dodati ulje, vanilin šećer i izmešati. Postepeno dodavati preostalu količinu brašna i zamesiti mekše testo. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da nadođe (oko pola sata).
2. Sjediniti vrelu vodu, mak i šećer. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u obik pravougaonika. Koru premazati filom od maka i urolati.
3. Uski kalup obložiti pek-papirom i prebaciti pripremljenu štrudlu. Ostaviti da odstoji dok se rerna zagreva. Premazati vodom i peći na 200 stepeni 20 minuta, a zatim prekriti alu-folijom i peći još 20 minuta na 180 stepeni.
4. Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
5. Štrudlu izručiti na tacnu i posuti šećerom u prahu, isecite je i poslužite.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari