aktuelno

Recept dana: Dunavski talasi osvajaju izgledom i ukusom - kolač moćan kao reka čije ime nosi

15.03.2025

07:53

0

Autor: K. O.

Klasik među poslasticama

Recept dana: Dunavski talasi osvajaju izgledom i ukusom - kolač moćan kao reka čije ime nosi
Copyright Profimedia

Dunavski talasi su jedan od onih tradicionalnih kolača koji osvajaju svojim izgledom i ukusom. Njegovo ime dolazi od prepoznatljivog talasastog izgleda glazure, koji podseća na rečne valove moćnog Dunava. Ova poslastica popularna je širom Evrope, a posebno u Nemačkoj, gde se naziva Donauwellen.

Kolač se sastoji od dve različite kore – svetle i tamne, koje se preklapaju u pečenju i stvaraju prepoznatljiv dvobojni efekat. Višnje dodaju osvežavajuću notu i blagu kiselost koja savršeno balansira bogatstvo čokoladnog sloja. Kremasti vanila fil daje dodatnu sočnost i laganu teksturu, dok čokoladna glazura zaokružuje ceo kolač i dodaje mu dozu raskoši.

Dunavski talasi su idealan kolač za posebne prilike, porodična okupljanja ili praznike. Iako zahteva malo više vremena za pripremu, svaki zalogaj opravdava trud – bogata kombinacija ukusa i estetski privlačan izgled čine ga omiljenim izborom mnogih sladokusaca.

Bilo da volite tradicionalne kolače ili ste u potrazi za nečim novim, dunavski talasi su pravi izbor za sve koji žele desert koji je i ukusan i vizuelno atraktivan!

Vreme pripreme:

  • 45 minuta priprema + 30 minuta pečenje + 60 minuta hlađenje

Sastojci:

Za koru: 

  • 250 g putera (margarina)
  • 150 g šećera
  • 6 jaja
  • 1 kašičica arome vanile
  • 300 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 g kakaoa
  • 2 kašike jogurta
  • 700 g višanja

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 4 pudinga od vanile
  • 120 g šećera
  • 2 burbon vanilin šećera
  • 200 g maslaca (ili margarina)

Za glazuru:

  • 180 g čokolade za kuvanje
  • 100 g mlečne čokolade
  • 60 g putera (margarina)
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike vode
Recept dana: Dunavski talasi osvajaju izgledom i ukusom - kolač moćan kao reka čije ime nosiProfimedia
 

Priprema:

Umutiti puter sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodavati jedno po jedno jaje, muteći neprestano, ovo bi trebalo da traje 10 do 15 minuta. Dodajte i aromu vanile.

Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mleko. Sve sjediniti.

Podeliti smesu na dva dela. U jedan deo dodati kakao i jogurt i dobro promešati. 

U pleh, dimenzija 37 puta 25, obložen papirom za pečenje sipati svetlu smesu, a preko nje pažljivo rasporediti tamnu smesu.

Po vrhu posuti oceđene višnje i lagano ih utisnuti u testo. One će napraviti talase.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Za to vreme puding od vanile i šećer razmutiti u malo mleka, a ostatak mleka zagrejati.

Kada mleko provri, dodati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne.

Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje da se ne stvori korica ili prekrijte prozirnom folijom.

Umutiti omekšali puter, pa mu postepeno dodavati ohlađeni puding. Dobro sjediniti.

Premazati fil preko ohlađene kore.

U šerpicu stavite sve sastojke za glazuru pa otopite na najmanjoj vatri ili na pari, mešajući kašikom dok se sve ne otopi. Prohladite par minuta pa nanesite na kolač preko kreme. 

Preliti preko fila i viljuškom napraviti talasaste šare.

Ostaviti kolač u frižider da se stegne, zatim seći na kocke ili štanglice.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike