aktuelno

Recept dana: Crni kolač je čokoladno savršenstvo sa orasima, a odlično se slaže sa kafom

11.03.2025

07:54

0

Autor: K. O.

Ne može da vam se ne dopadne

Recept dana: Crni kolač je čokoladno savršenstvo sa orasima, a odlično se slaže sa kafom
Copyright Profimedia

Za sve ljubitelje čokolade i kafe ovaj kolač je prava stvar. Biskvit sa hrskavim orasima i kafom, preko kog ide bogata glazura od čokolade.

Lako i brzo se pravi, a odlično se slaže uz kafu i čaj.

Biće sjajno posluženje i kada vam dođu gosti, a crni kolač oduševiće sve koji ga probaju.

Vreme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

  • 125 g brašna
  • 125 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 25 g kakaa
  • 1 kašičica mlevene crne kafe, oko 3 g
  • 10 g praška za pecivo
  • 100 g otopljenog putera
  • 250 g gustog jogurta

Za glazuru:

  • 100 g crne čokolade
  • 30 g putera

Plus:

  • komadić putera za premazivanje pleha
  • malo brašna za posipanje pleha
Recept dana: Crni kolač je čokoladno savršenstvo sa orasima, a odlično se slaže sa kafomProfimedia
 

Priprema:

Najpre pomešajte sve suve sastojke: brašno, orahe, šećer, kakao prosejan kroz cediljku, kafu i prašak za pecivo.

Potom dodajte tečne sastojke: otopljen puter i jogurt. Promešati sve zajedno i ostaviti 10 minuta. 

Smesa će biti gusta, više nalik na fil, nego na testo.

Manji četvrtasti pleh (dimenzija 18x30 cm) premazati puterom i posuti brašnom. Smesu sipati u pleh. 

Peći u unapred zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180°C. Kada je gotov, ostaviti pola sata da se prohladi.

Na tihoj vatri otopiti 100 g čokolade sa 30 g putera. Glazuru preliti preko kolača i razmazati kašičicom, da ostanu talasi.

Kolač ostaviti u frižideru da se stegne. Pre sečenja izneti na sobnu temperaturu i ostaviti 20 minuta, da glazura ne bi pucala. Iseći na 32 kocke, u rasporedu 8x4.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike