
Recept dana: Crni kolač je čokoladno savršenstvo sa orasima, a odlično se slaže sa kafom
Ne može da vam se ne dopadne

Za sve ljubitelje čokolade i kafe ovaj kolač je prava stvar. Biskvit sa hrskavim orasima i kafom, preko kog ide bogata glazura od čokolade.
Lako i brzo se pravi, a odlično se slaže uz kafu i čaj.
Biće sjajno posluženje i kada vam dođu gosti, a crni kolač oduševiće sve koji ga probaju.
Vreme pripreme:
- 45 minuta
Sastojci:
- 125 g brašna
- 125 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 25 g kakaa
- 1 kašičica mlevene crne kafe, oko 3 g
- 10 g praška za pecivo
- 100 g otopljenog putera
- 250 g gustog jogurta
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 30 g putera
Plus:
- komadić putera za premazivanje pleha
- malo brašna za posipanje pleha

Priprema:
Najpre pomešajte sve suve sastojke: brašno, orahe, šećer, kakao prosejan kroz cediljku, kafu i prašak za pecivo.
Potom dodajte tečne sastojke: otopljen puter i jogurt. Promešati sve zajedno i ostaviti 10 minuta.
Smesa će biti gusta, više nalik na fil, nego na testo.
Manji četvrtasti pleh (dimenzija 18x30 cm) premazati puterom i posuti brašnom. Smesu sipati u pleh.
Peći u unapred zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180°C. Kada je gotov, ostaviti pola sata da se prohladi.
Na tihoj vatri otopiti 100 g čokolade sa 30 g putera. Glazuru preliti preko kolača i razmazati kašičicom, da ostanu talasi.
Kolač ostaviti u frižideru da se stegne. Pre sečenja izneti na sobnu temperaturu i ostaviti 20 minuta, da glazura ne bi pucala. Iseći na 32 kocke, u rasporedu 8x4.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari