aktuelno

Tajna je u malim stvarima: Kako da vam krofne uvek budu kao bakine

22.04.2025

14:12

0

Autor: Milica Lekić

Vrlo lako možete da dobijete uštipke - ako niste oprezni

Tajna je u malim stvarima: Kako da vam krofne uvek budu kao bakine
Copyright Profimedia

Savršena domaća krofna mora da bude lagana, rastegljiva, sa mekom sredinom i tankom, zlatno-pečenom koricom.

Na preseku – bela linija koja pokazuje da je testo disalo. Međutim, ako koristite pogrešne sastojke, ne sačekate da uskisne ili krofne spuštate u hladno ulje - rezultat će biti sve samo ne to.

Kvasac, a ne prašak za pecivo - razlika između krofne i običnog uštipka

Mnoge domaćice, u želji da skrate pripremu, posegnu za praškom za pecivo umesto kvasca. Iako će testo narasti i sa njim, rezultat nikada neće biti isti.

Prašak za pecivo daje čvršću i kompaktniju teksturu, dok je kvasac taj koji stvara onu laganu, prozračnu strukturu koju krofna mora da ima. Ako želite da vam se krofna rascvetava u ruci kada je prelomite – bez kvasca nema uspeha.

Tajna je u malim stvarima: Kako da vam krofne uvek budu kao bakineProfimedia
 

Testo  treba da "diše" - bez žurbe

Najveća greška je nestrpljenje. Nakon mešenja, testo mora da odstoji i udvostruči svoju zapreminu. U suprotnom, krofne će biti teške, žilave i bez života.

Strpljenje je ključ. Samo testo koje je pravilno uskislo može da napravi onaj prepoznatljivi beli venac između dve zlatne polovine, koji je znak da je proces bio uspešan.

Još jedna važna napomena: testo treba ostaviti na toplom mestu, pokriveno krpom. Bez promaje. I bez proveravanja svakih 10 minuta.

Ulje mora da bude duboko i vruće 

Krofne ne smeju da „plutaju“ u pola prsta ulja – one moraju bukvalno da plivaju. Manjak masnoće čini da se testo lepi za dno i gubi oblik. A najgora stvar koju možete da uradite jeste da ih spustite u ulje koje nije dovoljno zagrejano. Rezultat? Testo se natopi masnoćom, ostane sirovo iznutra, a spolja se raspada.

Tajna je u malim stvarima: Kako da vam krofne uvek budu kao bakineProfimedia
 

Idealna temperatura za pečenje krofni je između 180 i 190 stepeni. Nemate termometar? Pospite prstohvat brašna u ulje – ako odmah zapeni i zašišti, spremno je. Ako ne – sačekajte. Previsoka temperatura, s druge strane, spaliće spoljašnjost, a ostaviti sredinu sirovom.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike