
Predlog jelovnika za uskršnju trpezu: Nešto tradicionalno, nešto moderno i jedno čokoladno savršenstvo
Kada se porodica okupi za trpezom, dom postaje čarobno mesto

Uskrs nam polako kuca na vrata, a domaćice i domaćini ubrzano se pripremaju za ovaj veliki praznik. Posle uskršnjeg posta, a na dan uskrsnuća Isusa Hrista, pored jaja koja su simbol ponovnog rađanja, tu je i neizostavno bogata trpeza.
Od mirisa hleba koji si širi iz rerne, do opojne arome pečenog mesa, za praznike se naš dom pretvara u mesto gde se budi posebna čarolija.
Ruku na srce, ovakvu gozbu nije lako pripremiti, a samo oni koji to rade sami za svoje najmilije znaju koliko je to posla.
A ako vam treba ideja za praznični meni, imamo sjajne predloge za vas.
Uskršnja pletenica koja diše i miriše
Uskršnja pletenica je ne samo obrok, već pravo delikatno remek-delo koje spaja tradiciju i inovaciju, prelivajući se neodoljivom magijom koja ne može proći neprimećeno.
Profimedia
Vreme pripreme:
- 30 minuta priprema + 60 minuta narastanje + 30 minuta pečenje
Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g kvasca
- 1 kašika soli
- 1,5 kašika šećera
- 1 dl mleka
- 1,5 dl jogurta
- 1 kašika pavlake
- 0,5 dl ulja
- 1 jaje
Za premazivanje:
- 3 kašike margarina za mazanje
- 1 jaje
- susam za posipanje
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
2. U mlako mleko dodajte kašičicu brašna i kvasac, ostavite da nadođe.
3. U jednoj posudi pomešajte so, šećer, ulje, pavlaku, deo brašna, pa dodajte nadošli kvasac. Mesite varjačom, zatim dodajte umućeni jogurt i preostalo brašno.
4. Ostavite testo da nadođe oko pola sata. Zatim razvucite testo u oblik pravougaonika i premažite ga margarinom.
5. Isecite testo na tri jednake trake, pa svaku traku uvijte u rolat. Od uvijenih traka ispletite pletenicu.
6. Stavite pletenicu u pleh obložen pek-papirom, pokrijte je i ostavite tako 20 minuta.
7. Premažite pletenicu umućenim jajetom, pa je pospite susamom.
8. Pecite oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Vlaška salata
Uvek se dogodi da tokom kuvanja jaja neko pukne, a sada ga možete iskoristiti u ovoj fenomenalnoj salati. Znamo da je ruska salata klasik, ali možda da ove godine probate nešto drugačije.
Printscreen/YouTube
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
- 250 g (oko 4, 5) pečenih paprika
- 300 g feta sira
- 100 g slanine
- 2 kuvana jaja
- 50 g majoneza
Priprema:
Najpre ispecite paprike i tvrdo skuvajte jaja. Paprike iseckajte na kockice i jaja sitno iseckajte. Prepržite slaninu.
Izgnječite sir u dubljoj posudi. Dodajte papriku i dobro umešajte. Dodajte jaja, takođe dobro sjedinite. Dodajte slaninicu i na kraju majonez. Sve dobro sjedinite i salata je spremna.
Ako volite ljutkasto, možete iseckati i jednu ljutu papričicu.
Slana torta od pečenih paprika
Kako bez dobre slane torte! Ona je odlična kao deo predjela, a nema ko ne voli ovu od pečenih, pa pohovanih paprika.
Printscreen/YouTube
Vreme pripreme:
- oko 90 minuta
Sastojci:
- 1 kg ili 10 crvenih paprika
- 4 jajeta
- 300 g sitnog sira
- 1 kisela pavlaka
- 300 g praške šunke
- 100 g kačkavalja - gauda ili edamera
- brašno za pohovanje
Priprema:
1. Papriku operite i ispecite, oljuštite i očistite od semenki, te je malo posolite. U slučaju da koristite pečene paprike iz zamrzivača, izvadite ih ranije, pustite da se potpuno odlede i ocede.
2. Umutite jaja, pripremite brašno i ispohujte paprike - prvo ih uvaljajte u brašno, pa u jaja, ponovo u brašno.
3. Sjedinite sir i pavlaku, pa ređajte red paprike, red sira, red šunke i tako dok ne potrošite materijal...
Neka poslednji sloj bude sir, a odozgo narendajte kačkavalj i dekorišite po želji.
Hrskava svinjska pečenica
Dobar komad mesa uvek je nezaobilazan za prazničnu trpezu. Većina ljudi preferira svinjetinu, pa smo izdvojili ovaj jednostavan recept za svinjsko pečenje.
Profimedia
Vreme pripreme:
- 120 minuta
Sastojci:
- 2,5 kg svinjskog mesa sa kožom
- so (sitna i krupna morska)
- voda
Priprema:
1. Uzmite komad mesa, a zatim kožu zarežite nožem na trake široke oko 1 cm. Posolite meso sa svih strana, osim po strani gde je koža.
2. Meso stavite u tepsiju tako da koža bude okrenuta na dole. Ulijte vodu u tepsiju, tako da meso bude samo 1 cm u vodi i pecite na 200 stepeni pola sata.
3. Zatim meso okrenite tako da koža bude gore i posolite je krupnom morskom solju. Vodu ponovo dolijte za 1 cm. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 90 minuta.
4. S vremena na vreme samo proverite da li ima dovoljno vode i po potrebi je dodajte, a poslednjih 10 minuta proverite da li je kožica hrskava, pa ako nije dovoljno, tepsiju podignite skroz gore do grejača. Izvadite meso iz rerne i poslužite ga.
Čokoladna gabon torta
Ona je prava poslastica za sve ljubitelje intenzivnih čokoladnih ukusa. Ukoliko to želite, možete je obogatiti jagodama kojima je sad sezona, pa će ovom čokoladnom uživanju dati i svežu notu.
Pixabay
Vreme pripreme:
- 80 minuta
Sastojci:
Za fil:
- 15 žumanaca
- 350 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 300 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
Za kore:
- 15 belanaca
- 300 g šećera
- 300 g pečenih pa samlevenih lešnika
- 3 kašike brašna
- 3 kašike fila koji ste napravili

Priprema:
1. Za fil umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa smesu kuvajte na pari da se zgusne.
2. Dodajte otopljenu čokoladu uz stalno mešanje.
3. Dobijeni krem ohladite i pomešajte s umućenim puterom.
4. Za jednu koru umutite 5 belanaca u čvrst sneg.
5. Dodajte 100 g šećera i mutite mikserom.
6. Lagano umešajte 100 g lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila.
7. Smesu za koru pecite u okrugokm kalupu od 24 cm, 18 minuta na 180 °C. Isti postupak primenite za još dve kore, dakle imaćete ukupno tri.
8. Ređajte koru pa fil dok ne utrošite sav materijal a završite filom.
9. Stavite da se ohladi i na kraju ukrasite po želji šlagom, čokoladom ili čokoladnim ganašom.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari