aktuelno

Uskršnja šarena tabla: Poslastica koju svi mogu da naprave, a izgleda kao da je iz vitrine poslastičarnice

18.04.2025

14:27

0

Autor: Milica Lekić

Čokoljupci će biti oduševljeni njome

Uskršnja šarena tabla: Poslastica koju svi mogu da naprave, a izgleda kao da je iz vitrine poslastičarnice
Copyright Ilustracija/24sedam

U moru tradicionalnih kolača i torti, ponekad poželimo da praznična trpeza izgleda moderno, sveže i veselo. Upravo zato je uskršnja čokoladna tabla savršen izbor – ne samo zbog ukusa, već i zbog dekorativnog efekta koji osvaja na prvi pogled.

Ova poslastica u slojevima od crne i bele čokolade, ukrašena šarenim mrvicama, čokoladnim bombonicama i uskršnjim jajima, idealna je za sve generacije. Nema pečenja, nema komplikovanih koraka – a rezultat izgleda spektakularno.

Bilo da je pripremate za goste, za decu ili kao poklon upakovan u celofan – ova čokoladna tabla je prava praznična čarolija u tanjiru.

Vreme pripreme:

  • 20 minuta (+ hlađenje sat i po vremena)

Sastojci:

Uskršnja šarena tabla: Poslastica koju svi mogu da naprave, a izgleda kao da je iz vitrine poslastičarnicePexels
 
  • 200 g crne čokolade
  • 200 g bele čokolade

Za dekoraciju čokolade:

  • šarene čokoladne bombonice 
  • jestive mrvice
  • izlomljen čokoladni keks
  • žele bombone (opciono)
Uskršnja šarena tabla: Poslastica koju svi mogu da naprave, a izgleda kao da je iz vitrine poslastičarniceProfimedia
 

Priprema:​

1. U manjoj šerpi sa duplim dnom (ili u običnoj šerpi na veoma niskoj temperaturi), polako istopite crnu čokoladu dok ne postane glatka i sjajna. Povremeno promešajte da ne zagori.

2. Na poslužavnik stavite papir za pečenje, pa preko njega ravnomerno izlijte istopljenu čokoladu.

Rasporedite je u sloju debljine oko 0,5 cm i ostavite u frižideru 20 minuta da se potpuno stegne

3.  Dok se crna čokolada hladi, istopite belu čokoladu na isti način. Kada se potpuno istopi, ostavite je da se prohladi 5 do 10 minuta – važno je da ne bude previše vrela kako ne bi istopila prvi sloj.

4. Nakon toga, pažljivo izlijte belu čokoladu preko ohlađene crne čokolade, poravnajte površinu špatulom ili kašikom i pripremite se za dekoraciju.

Uskršnja šarena tabla: Poslastica koju svi mogu da naprave, a izgleda kao da je iz vitrine poslastičarniceprofimedia
 

5. Dok je gornji sloj još topao i mekan, pospite po površini izabrane dekoracije – mrvice, bombonice, izlomljeni keks, žele ili šta god volite.

6. Ovo je savršen trenutak da pustite mašti na volju i uključite i najmlađe. Dekorisanje je jednako zabavno kao i kasnije degustiranje!

7. Čokoladnu tablu ostavite da se potpuno ohladi na suvom i hladnom mestu – može i u frižider, ali najbolje je da bude pokrivena papirom da ne primi mirise.

8. Nakon sat vremena, kada se potpuno stegne, razlomite tablu.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike