
Recept dana: Torta markiza, elegantna čokoladna lepotica po svačijem ukusu
Vole je i deca i odrasli

Ako ste u potrazi za finom, kremastom tortom, onda je markiza baš za vas. Idealan spoj piškota i čokoladnog krema, oduševiće vas ukusom.
Priprema je jednostavna, a ukus neponovljiv. Ovu tortu vole i deca i odrasli, pa će lako postati stalan gost na vašoj trpezi.
Sastojci:
- 2 kutije piškota (duple piškote)
- 250 g margarina ili putera
- 200 g šećera u prahu
- 250 g čokolade za kuvanje
- 6 jaja
- 1 kašika ruma (za fil)
- 2 kašike ruma
- 2 dl mleka (za umakanje piškota)
- 100 g lešnika
Način pripreme:
U šerpu od 2,5 l poređati piškote koje se umaču u mleko i rum. Cele idu po dnu šerpe, a polovine sa strane (po ivici šerpe).
Za fil dobro umutiti margarin ili puter sa šećerom u prahu, pa dodati 6 žumanaca jedno po jedno. Dodati zatim i kašiku ruma i prepečen i samleven lešnik. Istopiti 250 g čokolade, pa vrelo dodati u umućeni fil. Umutiti belanca, pa varjačom sastaviti sa filom.
Sipati dobro umućeni fil preko piškota. Po vrhu poređati još jedan deo piškota. Šerpu staviti u frižider da prenoći, a sutradan tortu izvrnuti na tacnu za tortu i dekorisati.
Savet plus:
Jaja koristiti samo proverena i sveža. Ako niste sigurni u kvalitet jaja onda jaja umućena sa šećerom kuvati na pari, ohladiti fil pa sastaviti sa margarinom ili puterom i dodati čokoladu lešnike i rum.
Po želji možete dodati šlag i voće odozgo.
Bon appetit!
pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari