aktuelno

Recept dana: Zdrava torta sa jagodama i kremom od indijskih oraha - domaće kore joj daju dodatnu čar

02.04.2025

07:44

0

Autor: Milica Lekić

Slatkiš koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Recept dana: Zdrava torta sa jagodama i kremom od indijskih oraha - domaće kore joj daju dodatnu čar
Copyright Freepik

Ako ste u potrazi za zdravim desertom, sa kojim ne odričete ukusa i estetike, ova torta sa bademovim korama i kremom od indijskih oraha je idealan izbor.

Jedinstvena kombinacija sastojaka pruža bogatstvo ukusa, dok lagana priprema i zdraviji sastojci omogućavaju da uživate bez griže savesti.

Sa jagodama, narom i kremastim slojem od oraha, ova torta je savršena za svaku priliku, od posebnih proslava do opuštenih popodneva sa porodicom

Vreme pripreme:

  • oko 60 minuta

Sastojci:

Recept dana: Zdrava torta sa jagodama i kremom od indijskih oraha - domaće kore joj daju dodatnu čarPexels
 

Za kore:

  • 4 kašike bademovog putera
  • 4 kašike meda
  • pola šolje kokosovog šećera
  • pola šolje (od 200ml) bademovog mleka
  • 2 pune kašike polu otopljenog kokosovog ulja (1/5 šolje)
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • prstohvat soli
  • 300g mlevenih badema
  • 100g ovsenog brašna

Sastojci za krem:

  • 150g sirovog indijskog oraha, prethodno potopljenog u vodu nekoliko sati
  • 250ml bademovog mleka
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • ceđeni sok od polovine limuna
  • kašika meda
  • 3 kašike ohlađenog kokosovog ulja
Recept dana: Zdrava torta sa jagodama i kremom od indijskih oraha - domaće kore joj daju dodatnu čarPixabay
 

Za dekoraciju:

  • 350g jagoda

Priprema:

1. Prvo se pravi krem jer on treba da stoji u frižideru tokom noći. Stavite sve sastojke u blender,  sem kokosovog ulja i dobro izblendate da dobijete gladak krem.  Dodajte i kokosovo ulje i opet sve izblendajte.

2. Gotov krem ide u frižider tokom noći.

3. Za pripremu kora u činiji pomešate bademov puter, med i kokosov šećer dok se lepo ne sjedine.

3. Postepeno dodajete bademovo mleko i mutite da se sjedini

4. Sledeće dodajete kokosovo ulje, vanila ekstrakt i prstohvat soli, sve dobro umutite.

5. U to dodajte mlevene bademe, izmešajte a na kraju i ovseno brašno.

6. Masu podelite na 2 dela i svaki deo rastanjite u koru na kalupu postavljenim pek papirom.

7. Svaka kora se peče 20 min na srednjoj prečki u rerni,  bez ventilatora.

8. Gotove kore treba da izgledaju kao na slici (kada ih izvadite iz rerne ostavite ih nekih 15ak min da se dodatno stegnu i ohlade).

9. Stavite jednu koru na postolje/tanjir, odozgo poređajte 250g seckanih jagoda,  ali ne da prelaze ivice kako ne bi ispadale.

Recept dana: Zdrava torta sa jagodama i kremom od indijskih oraha - domaće kore joj daju dodatnu čarPexels
 

10.Zatim preko ide druga kora Odozgo se maže krem ali tako da popunite i rupice sa strane.

11. Ostavite 1/4 krema sa strane. Preko krema poređajte još 100g seckanih jagoda, pa stavite još jednu kašiku krema odozgo.

12. Kada razmažete dobro krem, pospite tortu jagodama.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike