
Olivije je došao u Srbiju i sa sobom poneo "Francusku tajnu": Zbog jedne stvari je odlučio da zauvek ostane ovde
Svaki put kada sam boravio u Srbiji osećao sam se kao kod kuće

Olivije Dluzni je pravi srpski domaćin.
Za sebe kaže da je čuvar francuskih tajni i specijalista za ukus, teksturu i miris. U Srbiji je pronašao ljubav i dom, a kulturu njegove rodne Francuske svakodnevno deli u svojoj novosadskoj galeriji najfinijih ukusa, ali i vikendom na bazarima i pijacama, gde hrana, smatra, još uvek ima ukus hrane.
Francuzi su poznati po fantastičnoj kuhinji, u kojoj važno mesto zauzima sir. U njegovom životu, on je i više od toga.
– Prvi dodir sa sirom u Francuskoj imao sam toliko davno da i ne mogu tačno da se setim kada – šaljivo priča Olivije, nekada mladi prodavac, a danas ozbiljan trgovac sirom.

Printscreen/Instagram/francusketajne
– Što se tiče mojih početaka, bio sam mlad trgovac na pijaci u francuskim Alpima u ski-centru. Prodavao sam kape i rukavice, ali mi je posao slabo išao. Onda sam razmišljao o tome šta ljudi najviše vole da jedu, i setio sam se – sir. Kupio sam prvi kolut težak 4o kilograma i počeo…
I poput svakog početka, ni njegov nije bio lak.
– Farmeri i proizvođači sireva u Francuskoj veoma su zatvoreni i ne vole da otkrivaju svoje tajne. Konkurencija je surova, proizvođači se takmiče i svaki misli da je njegov sir najbolji. Imao sam sreće da učim posao od najboljih. Danas mogu da kažem da znam njihove sireve bolje od njih samih.

Printscreen/Instagram/francusketajne
Niko u svetu ne voli sir kao Francuzi.
– Ili kao Srbi burek – nadovezuje se Olivije.
Zanima nas i da li se Srbi razumeju u sireve.
– Teško pitanje. Koliko se razumete u srpske sireve? Odlično. Koliko se razumete u francuske sireve? Slabo. Ako želimo da upoređujemo Srbiju i Francusku u sirevima, onda moramo uporediti i mnoge druge stvari, kao što su kultura, navike, geografski položaj, poljoprivreda….
Razlike nisu male, ali su baš po njegovoj meri.
– U Srbiji su ljudi, ljudi. Ne pravite od sebe ono što niste. Držite se tradicije, porodičnih odnosa. To je falilo u mom životu, i neću da se to desi i mojoj deci.

Printscreen/Instagram/francusketajne
Kaže nam da nikada nije bio zadovoljan životom u Francuskoj.
– Upoznao sam Srbiju pre desetak godina, i svaki put kada bih došao, uvek sam se osećao kao kod kuće.
Vođen tim osećajem, pakuje kofere i potom stvara sebi novi dom, u Srbiji.
– Vi ste divan narod, dobrodošlica koju ste mi pružili je neverovatna. Nikada nisam upoznao tako kulturan i fin narod. Kada čuju moju priču, mnogi se iznenade, jer ne znaju kakva je trenutna situacija u Evropi, koja nije ono što je bila pre 20 godina. Tada je bilo lepo, ali nema više tog vremena.
Kao neko ko dolazi iz zemlje sira, morao je ponuditi najbolje.
– Danas u “Francuskim tajnama” imamo 40 vrsta sireva. Ponuda se menja vrlo često. Recimo da imamo 50 odsto najboljih francuskih sireva.
Iako srećan i zadovoljan tu gde jeste, iz Francuske mu ponešto ipak nedostaje.
– Baget, riba, male specijalizovane prodavnice i štrajk radnika protiv loših poslodavaca.
Neostvarena želja mu je:
– Da više vremena provodim sa porodicom nego na poslu.
A nedostižna:
– Jezik. Moram da pohvalim srpski narod koji mi se nikad, apsolutno nikad, nije podsmevao. Što se tiče padeža, odustao sam…

Printscreen/Facebook/francusketajne
Za kraj, poslastica. Kako iz ugla Olivijea Dluznija izgleda život tamo, a kako ovde.
Srbija Francuska
Pročitajte još:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari