
Rešavamo misteriju: Zašto je kafa sa automata slatka, čak i kada ste odabrali opciju bez šećera?
Ukoliko spadate među one koji dan na poslu započinju kafom iz aparata, ipak ćete dvaput razmisliti posle ovog saznanja

Živimo u brzom i modernom vremenu, kada je oko nas sve instant, pa i kafa. Naročito ona iz automata. Oni se u današnje vreme nalaze svuda oko nas: u kancelarijama, bolnicama, javnim ustanovama...
Pritom, mislimo na specijalne tzv. vending mašine, koje vam nude instant rešenje, odnosno mnogo opcija kafe - od filter do latea, kapućina sa čokoladom itd.
Milioni ljudi na ovaj način "utapaju" svoju potrebu za kofeinom, jer su automati lako dostupni, jednostavni za upotrebu, a sama pića su jeftina u poređenju sa ponudom iz kafića.
E, sad se tu postavlja pitanje kvaliteta. I kao što možete i da pretpostavite, on baš i nije zadovoljavajući.
Doduše, kako tehnologija napreduje, tako se osmišljavaju i inovativniji automati za kafu. Stariji modeli su mahom koristili instant kafu ili koncentrovanu tečnu kafu i toplu ili kipuću vodu, a mogli su se dodati pavlaka i šećer.
Profimedia
Neki moderni aparati/automati pripremaju različite kafene napitke, kao što su moka i late, i koriste mlevenu kafu ili, čak, sveže mlevena zrna, jer u samoj mašini postoji mlin.
Sami aparati za kafu gde se koristi čista kafa i klasično mleko - predstavljaju adekvatniju opciju, ali kada je reč o automatima, tu je situacija uvek manje-više ista.
Mleko u prahu je sporno
Takve mašine koriste mleko u prahu koje može biti sporno zbog svog sastava, posebno za neke grupe ljudi.
Posebno obratite pažnju ako vodite računa o šećeru u ishrani, jer čak i ako odaberete opciju "kafa bez šećera", odnosno "oduzmete" šećer na skali za biranje - to ne znači da je kafa bez šećera.
Verovatno ste i sami primetili da, iako odaberete kafu bez šećera, ona ima slatkast ukus. Proverom sastava mleka u prahu, koje se uglavnom koristi u vending mašinama za tople napitke, utvrđen je sledeći spisak sastojaka:
- surutka u prahu
- obrano mleko u prahu
- glukozni sirup
- nehidrogenizovane kokosove masti
- laktoza
- šećer
- sredstvo protiv zgrušavanja E551
- stabilizator E340ii
- emulgator E471
Surutka u prahu važi za zdravu i hranljivu namirnicu, koja nastaje kao nusproizvod proizvodnje sira, ali se to isto ne može reći za glukozni sirup. Ima dosta kalorija i šećera i nije dobro koristiti ga svakodnevno, kažu stručnjaci sa healthline.com.

Od spornih sastojaka tu je svakako i šećer, čija tačna doza nije poznata, ali može naštetiti ljudima kojima je konzumiranje šećera strogo zabranjeno.
Emulgator E551 ili silicijum-dioksid je posebna kristalna materija, koja nema nijanse boja, a ima relativno visok stepen čvrstoće i tvrdoće. Njime se najčešće "obogaćuju" šećer, kajmak, so, pšenično brašno, začini, čips i druge grickalice, alkoholna pića, konditorski proizvodi.
Prema zvaničnim tvrdnjama, siguran je za upotrebu (u određenim dozama), ali imajte na umu da je, ipak, aditiv. Osim njega, mleko u prahu za kafene napitke iz automata sadrži i stabilizator E340ii, odnosno emulgator E471. Isuviše E na jednom mestu.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari