
Da li ste se ikada zapitali zašto žumanca tvrdo kuvanih jaja imaju zeleni prsten? I da li su bezbedna za jelo?
Sigurno ste primetili zelenkasto-sivkastu nijansu oko žumanca tvrdo kuvanog jajeta

Ako ste skloni da kuvate jaja, onda ste sigurno jeli i „zelena žumnaca“. Ipak, da li ste se ikada zapitali da li su ovakva jaja bezbedna za konzumiranje?
Šta uzrokuje zelenu nijansu oko tvrdo kuvanog jajeta?
Zelena nijansu dve stvari mogu da uzrokuju. Kada ostavite jaja da ključaju predugo, vodonik u belancetu se pomeša sa sumporom u žumancetu.
To izaziva hemijsku reakciju koja formira prsten preko žumanca. Alternativno, zeleni prsten može doći od velike količine gvožđa u kipućoj vodi.

Na sreću, tvrdo kuvana jaja sa zelenim žumancem su bezbedna za jelo iako možda ne izgledaju tako lepo i malo su čvršća nego što vam se dopada.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari