
Recept dana: Monte kolač, poslastica koju smo obožavali kao deca
Većinu sastojaka već imate kod kuće

Monte kolač je savršen, kremast i sočan. Ukusom podseća na čoko-moko sladoled, a ima formu ledenih kocki. Kora se natapa čokoladnim mlekom, u sredini je lagan beli fil, a završni sloj je čokolada, krem i slatka pavlaka.
Savršen je za svaku priliku, a najslađe ćete ga pojesti posle dobrog ručka, uz kaficu.
Sastojci:
Kora:
- 4 cela jaja
- 4 kašika šećera
- 2 kašike kakaoa
- 2 pune kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike ulja
- 200 ml čokoladnog mleka
Krem:
- 1 l mleka
- 8 kašika gustina
- 8 kašika šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile ili vanillin šećer
- 250 gr margarina
Preliv:
- 400 ml slatke pavlake
- 250 g crne čokolade
- 100 g čokoladnog krema

Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca i ulje i opet sve izmutiti. Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Pleh premazati uljem, pa posuti brašnom i ravnomerno rasporediti masu. Peći oko 20 minuta na 200 stepeni.
Vrelu koru preliti čokoladnim mlekom.
Fil: Pomešati za krem gustin, šećer i malo hladnog mleka. Ostatak mleka staviti da provri pa skuvati masu sa gustinom i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin, dodati ohladjen krem.
Premazati preko kore, u plehu i poravnati.
Zagrejati slatku pavlaku da bude vrela (ne da provri). Dodati čokoladu i čokoladni krem i mešati dok se ne otopi. Preliti malo prohladjeno preko kolača i ostaviti da se ohladi i stegne u frižideru.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari