
Recept dana: Obrnuti kolač od mandarina je slatko-kiselo zadovoljstvo kojem niko neće uspeti da odoli
Bićete očarani slatko-kiselim ukusom ovog savršenog kolača

Obrnuti kolač od mandarina je prava jesenja poslastica, sad kada su napolju hladne večeri, a treba vam nešto slatko.
Iako u njemu ima šećera, kiselost mandarina doprineće tome da ne bude preterano sladak, a divno karamelizirane mandarine zadiviće vas i terati da uzmete još jedan komad.
Priprema je poprilično jednostavna, a rezultat će biti jedno pravo malo savršenstvo.
Ako ne konzumirate kravlje mleko, zamenite ga bilo kojim drugim mlekom u receptu. A kad proveravate da li je kolač pečen, možete to učiniti kao i obično čačkalicom, ali ona ne mora biti potpuno čista. Ako bude čista, to će značiti da je kolač previše pečen – neka ostane koja mrvica na čačkalici.
Vreme pripreme:
- oko 45 minuta
Sastojci:
- 6-8 mandarina – isečenih po širini na pola ili ako su veće na tri kriške
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1/3 šolje ulja
- 1 šolja šećera
- 1 šoljica mleka – kravljeg ili bilo kog biljnog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 i po šolja brašna
- 2 kašike praška za pecivo
- prstohvat soli
- marmelada, otopljena
Priprema:
Premažite okruglu posudu za pečenje maslacem i pospite lagano šećerom. Stavite kriške mandarina na dno posude. Pomešajte mleko, sirće, vanilu i ulje. U posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo.
Sipajte mokre sastojke u suve i pomešajte dok ne postane homogena masa.
Smesu izlijte na mandarine i pecite 25-30 minuta na 180 stepeni. Kad je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi desetak minuta, pa ga okrenite naopačke i prekrijte istopljenom marmeladom.
Umesto marmelade, ako imate malo više strpljenja i vremena, možete kolač preliti glazurom od pomorandže - pomiješajte 2 šolje šećera, 2 kašike maslaca, 4 kašičice soka od pomorandže i ½ kašičice pomorandžine kore. Prelijte preko ohlađenog kolača.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari