
Recept dana: Šuster pita - starinski kolač, prepun džema i oraha, koji su Jugosloveni obožavali
Oduševiće vas i ukusom i izgledom

Nedeljni ručak nekada davno nije mogao da prođe bez kolača, a u staroj Jugoslaviji su se uglavnom pravili sa makom i orasima.
Šuster pita je izuzetno popularan starinski kolač, a svaka domaćica je nekada znala da ga pripremi. Ovaj popularni kolač se pravi od kora, džema i oraha, a njegov ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Isprobajte ovaj recept, a verujemo da će vam se toliko dopasti da će se, na kraju, naći i na vašoj svečanoj trpezi.
Pixabay
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Za kore:
- 250 ml vode
- 250 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 600 g brašna

Za fil:
- 500 g džema od šljiva
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g šećera

Priprema:
Rastvorite šećer i kvasac u mlakoj vodi, pa nakon pet minuta dodajte so, prašak za pecivo, brašno i ulje. Testo dobro umesite, a zatim ga podelite na pet delova, pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Pomešajte u jednoj posudi orahe i šećer i podelite na četiri jednaka dela. Testo razvucite na dimenzije 20x30 cm, a zatim ga stavite u pleh istih dimenzija koji ste prethodno nauljili. Koru premažite džemom, a zatim je pospite šećerom i orasima. Zatim preko stavite sledeću koru, a zatim je opet premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Uradite isto i sa trećom korom, a četvrtu samo stavite preko. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20-30 minuta. Izbockajte testo na nekoliko mesta viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 20-30 minuta. Izvadite gotov kolač iz pleha naopako, tako da deo koji je bio na dnju bude odozgo, a zatim premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Ukoliko želite, šuster pitu možete da premažete i čokoladnom glazurom.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari