
Recept dana: Baklava sa orasima - sočna i prepuna fila, zvezda i kraljica, najpopularnija je na slavama
Priprema je brza i vrlo jednostavna

Baklava je aspolutno jedan od omiljenih kolača, pogotovo na slavama i raznim svečanostima. Nije uopšte teška za pripremu, a kore ne razvijate već ih kupujete.
Fil baklave može da bude prepun badema, pistaća, čokolade, suvog grožđa, ali su mnogi saglasni u tome da je ona klasična, baklava sa orasima, za sva vremena.
Baklava je, verujemo da znate, poreklom iz Turske, ali je prilično popularan i na našim prostorima. Recept je jednostavan, a biće brzo gotova.
Vreme pripreme:
- 45 minuta
Sastojci:
- tanke gotove kore
- 300 g mlevenih oraha
- 400 g šećera
- 400 ml vode
- 1 limun
- 2 vanilin šećera
- ulje

Priprema:
Raširite koru, premažite je uljem, a zatim je savijte na pola, pa ponovo na pola. Ponovo je premažite uljem i ponovo je savijte i premažite. Rasporedite po dužini jednu punu kašiku oraha i zavijajte u trougao. Ređajte u pleh koji ste prethodno podmazali i pecite na 200 stepeni 30 minuta. Dok se baklava bude pekla, napravite sirup. Sipajte u šerpu šećer, vodu, vanilin šećer i pustite da uvri i postane sirup. Pred kraj ubacite krugove limuna. Vruću, pečenu baklavu polako prelijte vrelim sirupom. Ostavite da odstoji nekoliko sati i da upije sirup (najbolje preko noći) a zatim je služite.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari