aktuelno

Recept dana: Domaće njoke u paradajz sosu - omiljena italijanska kuhinja u domaćem ruhu, savršena i za ručak i za večeru, uz vino (VIDEO)

17.05.2023

07:53

0

Autor: Z.A.S.

Uživaćete u svakom zalogaju

Recept dana: Domaće njoke u paradajz sosu - omiljena italijanska kuhinja u domaćem ruhu, savršena i za ručak i za večeru, uz vino (VIDEO)
Domaće njoke u paradajz sosu - Copyright Printscreen/YouTube/Recipe30

Kada pomislite na italijanske specijalitete, verovatno uglavnom pomislite na pice, špagete i lazanje.

Međutim, ono što se najčešće traži i naručuje, pored ovih gore navedenih, jesu njoke. Njoke su odlična zamena za krompir ili makarone, pa tako možete da ih jedete uz gulaš.

Ipak, osim što su savršen prilog, njoke su odlične i kao zasebno jelo, pa vam tako predlažemo da obavezno isprobate recept za domaće njoke u paradajz sosu.

Recept dana: Domaće njoke u paradajz sosu - omiljena italijanska kuhinja u domaćem ruhu, savršena i za ručak i za večeru, uz vino (VIDEO)Pixabay
 

Vreme pripreme:

  • 35 minuta

Sastojci:

Za njoke:

  • 1 kg krompira 
  • 280 g brašna
  • 1 kašika soli
  • malo muskatnog oraščića
  • 2 žumanceta
  • maslinovo ulje
Recept dana: Domaće njoke u paradajz sosu - omiljena italijanska kuhinja u domaćem ruhu, savršena i za ručak i za večeru, uz vino (VIDEO)Pixabay
 

Za sos:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 3-4 čena belog luka
  • 570 ml paradajz sosa
  • 1 šaka bosiljka
  • 200 g mocarela sira
  • 55 g parmezana 
Recept dana: Domaće njoke u paradajz sosu - omiljena italijanska kuhinja u domaćem ruhu, savršena i za ručak i za večeru, uz vino (VIDEO)Pixabay
 

Priprema:

U šerpu stavite krompir sa korom, prelijte ga vrelom vodom i kuvajte ga sve dok ne omekša. Zatim ga procedite i ostavite oko 20 minuta da se ohladi. Nakon toga mu skinite koru, a zatim ga dobro ispasirajte.

Dodajte u njega prosejano brašno, so, muskatni oraščić i umućena žumanca. Sve sastojke sjedinite i umesite glatko testo.

Urolajte testo na pobrašnjenoj površini (u obliku tanke zmije), a zatim ga isecite na parčiće. Njoke možete da pritisnete viljuškom, pa ih kuvajte u ključaloj vodi, a kada budu isplivale na površinu, ostavite ih još minut-dva.

Recept dana: Domaće njoke u paradajz sosu - omiljena italijanska kuhinja u domaćem ruhu, savršena i za ručak i za večeru, uz vino (VIDEO)Freepik
 

Zatim ih izvadite i ostavite ih da se osuše, pa ih prelijte sa nekoliko kapi ulja. Sipajte maslinovo ulje u tiganj i ubacite cele čenove belog luka, a kada ulje bude dobilo zlatnu boju, bacite ga.

Sipajte paradajz sos, posolite, pobiberite i pospite seckanim bosiljkom. Kada sos bude krenuo da ključa, smanjite vatru i nastavite da kuvate još 10 minuta, uz povremeno mešanje.

Njoke dodajte u šerpu sa paradajz sosom i lagano promešajte. Nakon toga sipajte sos i njoke (pola količine) u tepsiju, pa pospite seckanom mocarelom i pospite parmezanom. Preko sipajte preostale njoke i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade 15 minuta. 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike