
Recept dana: Ledene kocke sa jagodama, ukusna poslastica za tople dane (VIDEO)
Nema slađeg osveženja od ovog kolača

Nema ko ne voli ledene kocke. Još kad im se dodaju slasne jagode nastaje savršena poslastica za prolećne dane. Ove osvežavajuće i ukusne kocke predstavljaju savršen spoj kremaste teksture i slatke arome jagoda.
A što je najbolje, priprema nije previše komplikovana, samo sledite naše detaljno uputstvo. Krenimo zajedno u pripremu ovog osvežavajućeg desertnog užitka!
Vreme pripreme:
- oko 90 minuta
Sastojci:
Krema:
- 750 ml mleka
- 60 g običnog brašna
- 60 g gustina
- 150 g šećera
- 200 g putera sobne temperature
Biskvit:
- 3 jaja
- 75 g šećera
- 60 g običnog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 15 g kakao praha
Filovanje kore:
- 200 ml vode
- 75 g šećera
Crveni sloj:
- 500 g jagoda
- 2 crvena preliva za tortu
- 4 kašike šećera
- 500 ml vode
Priprema:
Krema:
U šerpi zagrejte mleko na srednjoj temperaturi, ali pazite da ne proključa. U posebnoj posudi pomešajte brašno, gustin i šećer. Postepeno dodajte mleko u smesu od brašna, stalno mešajući kako biste izbegli grudvice.
Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok ne dobijete gustu kremu. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite kremu da se potpuno ohladi.
U međuvremenu, uzmite puter sobne temperature i umutite ga mikserom dok ne postane kremast. Dodajte ohlađenu kremu u puter i nastavite da mešate dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Stavite kremu u frižider da se stegne dok pripremate ostale slojeve kolača.
Biskvit:
U posudi umutite jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah u smesu od jaja i dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
Izvadite kolačić iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi.
Filovanje kolačića:
U šerpici zagrejte vodu i šećer, mešajući dok se šećer potpuno ne otopi.
Sklonite šerpicu sa šporeta i ostavite sirup da se ohladi.
Crveni sloj:
Operite i očistite jagode, zatim ih iseckajte na manje komade. U blenderu ili procesoru za hranu, usitnite jagode zajedno sa šećerom.
Pixabay
Dodajte vodu i crvene prelive za tortu u blender i sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Slaganje:
Na ohlađeni kolačić stavite pripremljen sirup od vode i šećera, kako bi se kolač dobro natopio.
Preko kolačića ravnomerno nanesite pripremljenu kremu i poravnajte je.
Zatim prelijte kremu sa crvenim slojem od jagoda. Ostavite kolač u frižideru barem nekoliko sati, ili preko noći, kako bi se sve slojeve dobro stegle i ukus se sjedinio.
Pre služenja, možete ukrasiti kolač svežim jagodama ili po želji dodati šlag. Pažljivo isecite kolač na parčad i poslužite ga uz uživanje.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari