
Recept dana: Opera torta, zbog ove harmonije ukusa, možda i zapevate od sreće
Otkrijte tajnu francuske poslastičarske tradicije

Opera torta je simfonija čokolade, kafe i nežne kreme, koja pruža iskustvo koje prevazilazi očekivanja. Sa svojim bogatim slojevima i sofisticiranim izgledom, pravi je izazov za ljubitelje slatkog. Ali nemojte se obeshrabriti, jer uz naš recept dana, možete i sami stvoriti ovu umetnost na tanjiru.
Vreme pripreme:
- oko 180 minuta (uključujući vreme hlađenja i pečenja)
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g badema (mlevenih)
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašičice instant kafe
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 g tamne čokolade (za glazuru)
Priprema:
1. Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. U drugoj posudi, umutite žumanca sa puterom dok ne dobijete kremastu smesu.
2. Otopite mlečnu čokoladu na pari i dodajte je smesi sa žumancima i puterom. Dobro promešajte. Dodajte mlevene bademe i šećer u prahu u smesu, pa sve dobro izmešajte.
3. U posebnoj posudi, razmutite instant kafu u malo tople vode, pa je dodajte smesi. Umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom, pa je postepeno dodajte smesi i lagano mešajte.
4. Uzmite pleh veličine 20x20 cm i obložite ga pek papirom. Izlijte smesu u pleh i poravnajte je.
Pecite tortu u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite tortu iz rerne i ostavite je da se potpuno ohladi.
5. U međuvremenu, pripremite glazuru tako što ćete otopiti tamnu čokoladu na pari. Prelijte ohlađenu tortu glazurom, ravnomerno je raspoređujući po površini.
6. Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 2 sata pre služenja. Presecite tortu na komade i poslužite je uz šolju kafe ili čaja. Uživajte u ovoj raskošnoj poslastici!
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari